© Gerrit Schuermans

Een mooie vriendschap op twee wielen

Bilzen -

Wie herinnert zich ‘Scent of a Woman’ nog, de Amerikaanse Oscar-winnende filmhit uit 1992 waarbij de arme student Charlie (Chris O'Donnell) een vakantiebaantje aanneemt waarbij hij op de blinde oude ex-militair Kolonel Slade (Al Pacino) moet passen? Wel, in Limburg speelt zich er een eigentijdse versie af. Maar Brecht Stouten is niet arm en de onmogelijke Kolonel Frank Slade is vervangen door de sympathieke 68-jarige Michel Claesen. Op zaterdag rijden Michel en Brecht doorheen het bronsgroen eikenhout met hun tandem.

Gerrit Schuermans

Brecht Stouten (21) studeert Social Work aan de Hogeschool PXL. Het studentenleven is leuk, maar Brecht maakt ook tijd voor vrijwilligerswerk. Aan de Hogeschool PXL doen studenten Social work verplicht een aantal uur vrijwilligerswerk. "Het klinkt als een opgave, die ‘verplichte uren’, maar dat is het niet", vertelt de student uit Bilzen. "Inmiddels blijven verschillende studenten in de week of het weekend hun vrijwilligerswerk gewoon verderzetten. Via de campus krijgen we vacatures binnen. Eentje daarvan sprong er voor mij uit. Michel (68), een man met een visuele beperking, was op zoek naar een sportieve voorrijder voor zijn tandem. Wanneer ik dacht aan een blinde man, stelde ik mij iemand voor die veel hulp nodig had. Maar niets is minder waar. Michel is juist heel zelfstandig.”

Hoe Brecht juist met Michel in contact kwam? “Wel, een medewerker van de dienst vrijwilligerswerk vertelde me meer over Michel en zijn zoektocht naar een sportieve compagnon”, vertelt Brecht. “Om te zien of de klik er ook echt was, regelde zorgorganisatie i-mens een ontmoetingsgesprek bij Michel thuis. Wat volgde, was een eerste fietstochtje en we waren vertrokken. Regelmatig belt Elke, coördinator vrijwilligerswerk Limburg, me op om de planning te bespreken. Bij slecht weer of examens gaat onze afspraak niet altijd door. Michel belt mij op vrijdag om concreet af te spreken. Het is echt een fijne ervaring, we hebben er allebei ontzettend veel aan.”

Samen ijsjes eten

“Ik ben nogal sportief”, zegt de 68-jarige Michel Claesen die vandaag nagenoeg helemaal blind is. “Vroeger deed ik aan wildkajakken, skiën en bergklimmen. Ik ben met een zeer ernstig glaucoom geboren, waardoor ik nagenoeg niets kon zien. Maar na een succesvolle operatie op mijn achtste levensjaar, kreeg ik wat men in de volksmond noemt een ‘fietszicht’. Je ziet als het ware net genoeg om met de fiets te rijden. Gelukkig zag ik voldoende om al mijn sporten te kunnen beoefenen. Maar de artsen hadden er ook bij gezegd: ‘Michel, rond je vijftigste zal je zicht onomkeerbaar afnemen’. En helaas was dat de volle waarheid. Vandaag ben ik volledig blind.”

Maar Michel blijft niet bij de pakken zitten. “Ik deed een beroep op i-mens en zo kwam Brecht in mijn leven. Een spontane en open jongeman, zo bleek al meteen bij ons eerste gesprek. Op zaterdag gaan we samen fietsen met de tandem. Intussen al vier maanden. Rijden met een tandem is niet voor iedereen weggelegd. Je moet je durven leggen in de bochten, evenwicht houden en behendig kunnen sturen. Pas op, we fietsen goed door, hé. En op het einde van onze tocht trakteer ik steevast op een ijsje. Of er een mooie vriendschap inzit? We zijn al goede vrienden!”

https://www.pxl.be/

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio