© Gerrit Schuermans

PXL-docente Mira Huypens schrijft boek over veerkracht

Zoutleeuw -

Docente aan de Hogeschool PXL Mira Huypens (49) ontmoet nog elke dag mensen die vastzitten in hun job of zich zorgen maken over hun toekomst. Daarom schreef de Nieuwerkerkse een boek ‘Get a grip’ waar ze inzichten en concrete tips geeft om grip te krijgen op je veerkracht, je leven, je werk en je toekomst.

Gerrit Schuermans

Voka-KvK Limburg berekende onlangs nog dat meer dan 450.000 mensen in België langdurig ziek zijn. In Limburg zijn er dat meer dan 35.600, goed voor bijna 11 procent van alle zieken in België en hiermee de Vlaamse provincie met de meeste langdurig zieken. Docente aan de Hogeschool PXL Mira Huypens (49) ontmoet nog elke dag mensen die vastzitten in hun job of zich zorgen maken over hun toekomst. “Ze kunnen de werkdruk niet meer aan, het water staat hen aan de lippen. Ze maken zich zorgen over de toekomst, want ze beseffen dat de uitdagingen alleen maar zullen toenemen door de technologische evolutie. Ze moeten nog 20, 30 jaar blijven werken en ze hebben het gevoel dat ze nu al niet meer kunnen.” Daarom schreef de Nieuwerkerkse een boek ‘Get a grip’ waar ze inzichten en concrete tips geeft om grip te krijgen op je veerkracht, je leven, je werk en je toekomst.

Kinderdroom

Mira groeide op in Nieuwerkerken en woont vandaag in Zoutleeuw. Na haar masterstudies startte ze haar loopbaan bij KBC, eerst als kantoordirecteur, later in verschillende leidinggevende functies binnen Human Resources. “Tot ik, vijftien jaar later, in het ziekenhuis belandde met een longembolie”, vertelt Mira. “Het was een periode van veel stress op het werk. Of dat aan de longembolie gekoppeld kan worden, daar zijn de doktersmeningen sterk over verdeeld, maar het was wel het moment waarop ik zelf mijn loopbaan radicaal omgooide.”

“‘U gaat er nogal lichtjes over mevrouw’, zei de specialist in het ziekenhuis. ‘Het had evengoed gedaan kunnen zijn.’ Dat zinnetje bleef hangen: wou ik nog blijven werken op de manier zoals ik het nu deed? Het antwoord was resoluut neen. Ik nam ontslag en bracht mijn kinderdroom in vervulling: ik werd zelfstandige. Ik ging ook opnieuw studeren. Ik wou meer inzicht krijgen in de relatie tussen werk, privé en mentaal welzijn. Ik behaalde een bachelor menswetenschappen en een postgraduaat psychotherapie, specialiseerde mij in talentversterkend werken, hoogsensitiviteit en perfectionisme. Ik wou mensen helpen om grip te krijgen op hun zelfvertrouwen, werk- en leefgeluk. Ik richtte FulFil op.”

Grote vraag

“De missie van FulFil is mensen futurefit te laten excelleren in hun leven en hun job met een vervuld gevoel”, gaat Huypens verder. “De vraag is groot. Ik richtte vijf jaar geleden een eenmanspraktijk op, vandaag bestaat FulFil uit een groepspraktijk, een loopbaancenter en een opleidingsbureau. We werken intussen met vijf mensen in de groepspraktijk en een 20-tal loopbaancoaches en freelancers verspreid over heel Vlaanderen. In organisaties ondersteunen we leidinggevenden en teams in hun ontwikkeling en het stimuleren van een lerend klimaat waarin mensen kunnen groeien. Op vrijdagen vind je mij op PXL, waar ik tweede- en derdejaars, die het traject HR volgen, meeneem in vakken als mens in de organisatie, talentversterkend competentiemanagement en kwaliteitsmanagement. Daarnaast geef ik ook les in het gloednieuwe Postgraduaat Digital Learning Architect waar ik laat zien wat een ‘Lerende Organisatie’ is en ‘Hoe volwassenen neurologisch leren’.”

Hoop brengen

Waarom dit boek? “Tijdens mijn laatste jaren bij KBC was ik diensthoofd van het jobcenter, een dienst waar medewerkers terechtkomen als ze intern hun job verliezen”, vertelt Mira. “Ik heb daar mensen ontmoet die fysiek ziek werden van de zware mentale druk. Hun zelfbeeld was beneden alle peil, ze voelden zich waardeloos en ze waren de wanhoop nabij. Dat greep mij erg aan. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zag hoe zwaar de impact op iemands mentale én fysieke toestand kan zijn als je het gevoel hebt geen plek meer te hebben in een bedrijf.”

“Ook in mijn huidige job ontmoet ik nog elke dag mensen die vastzitten in hun job of zich zorgen maken over hun toekomst”, gaat Mira verder. “Ze kunnen de werkdruk niet meer aan, het water staat hen aan de lippen. Ze maken zich zorgen over de toekomst, want ze beseffen dat de uitdagingen alleen maar zullen toenemen door de technologische evolutie. Ze moeten nog twintig tot dertig jaar blijven werken en ze hebben het gevoel dat ze nu al niet meer mee kunnen. Met het boek wil ik mensen inspireren om zelf tot actie over te gaan. Ik reik concrete tools en oefeningen aan. Ik wil hoop brengen, want je hebt veel meer in de hand dan je zou denken. Bovendien schafte VDAB een tweetal jaar geleden het gebruik van loopbaancheques af voor mensen die nog geen zeven jaar aan het werk zijn. Nochtans hebben ook jonge mensen nood aan een werkplek die bij hen past. Zij kunnen nu alvast aan de slag met de zeer praktische werkdocumenten die ik aanreik in het boek.”

Gouden kooi

“In het boek Get A Gri’ geef ik inzichten, concrete tips en zet ik aan tot actie om grip te krijgen op je veerkracht, je leven, je werk en je toekomst, aldus Mira. “Vandaag ontmoet ik veel mensen die te lang in hun gouden kooi blijven vastzitten omdat ze niet durven te bewegen. Ik reik oefeningen aan om te ontdekken wat jouw Circle of Fulfilment is om grip op je leven te krijgen. Aan de hand van onder meer 39 gedragsvoorkeuren ontdek je wie jij bent en waar je voor staat. Zo laat ik zien dat zowel de werknemer als de werkgever gedeelde verantwoordelijkheid hebben om grip op werk te krijgen.”

“De werknemer mag best wat meer streven naar wat ik noem de vijf bouwstenen van jobfulfilment en de werkgever kan werkelijk nog wat meer zijn best doen om die bouwstenen te integreren in de werkomgeving. Het gaat dan over het stimuleren van meesterschap, sociale betrokkenheid, psychologische vrijheid en veiligheid vanuit een zinvolle en persoonlijke benadering. Wie relevant wil blijven in de toekomst, moet het onder ogen zien: je zult op technologisch en digitaal vlak moeten bijbenen. In de laatste stap, grip op je toekomst, ga ik dieper in op 15 futureskills die iedereen zou moeten ontwikkelen om te kunnen meedraaien in de jobs van de toekomst.”

Neurologische wetenschap

Zijn er al niet te veel van dit soort boeken? “Goh, ik denk eerder dat er te weinig boeken zijn, aangezien onze praktijk op korte termijn zo uitbreidt en de ziektecijfers nog steeds blijven stijgen”, zegt Mira. “Mijn boek is ook het enige boek dat de vertaalslag maakt vanuit de neurologische wetenschap naar de werkvloer. Bovendien biedt het een totaalplaatje. Als je het hebt over relevant en actief blijven op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst, dan moet je het niet alleen over veerkracht hebben of over werkcontext of futureskills. Het is een ‘en-verhaal’. Ik breng dat mooi samen zodat duidelijk wordt waarom werkgeluk een gedeelde opdracht is tussen werknemer en werkgever, werk en privé niet meer te scheiden te zijn, lichaam en geest een geheel vormen. Het boek zet je werkelijk in actie. Via QR-codes krijg je toegang tot filmpjes die beroeren, luisteroefeningen die rust brengen, een webinar over de toekomst en werkdocumenten waar je praktisch mee aan de slag kan.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio