©  BELGA

Frankrijk verscherpt grenscontroles, Mahdi pleit voor Europese aanpak

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit zondag opnieuw voor correcte grensprocedures en sterke Europese grenzen. Hij doet dat naar aanleiding van uitspraken van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Die kondigde dit weekend aan dat Frankrijk de grenscontroles aan de grens met België gaat verscherpen.

Bron: BELGA

Darmanin verklaarde zaterdag dat hij gevraagd heeft om extra toezicht langs de Belgische grens. De Franse minister wil zo naar eigen zeggen smokkelaars en migranten arresteren die vanuit België het noorden van Frankrijk willen binnenkomen. Volgens Darmanin komt 50 procent van de migranten die vanuit Calais of Duinkerke willen oversteken uit België. 

Mahdi: “Iedereen screenen”

Op het kabinet van staatssecretaris Mahdi klinkt het dat migranten die naar Frankrijk trekken, hun route beginnen in Griekenland of Spanje. Mahdi wijst er op dat de aanpak Europees is. “We moeten onze buitengrenzen versterken en iedereen screenen”, zegt hij. 

“Dat sommige landen weigeren mee te werken aan terugkeer is al decennia een pijnpunt. We moeten die landen op Europees niveau sneller sanctioneren. Ik ben het beu dat landen hun eigen onderdanen niet terugnemen en vandaag Covid als excuus gebruiken. Eigen onderdanen terugnemen is een verdomde internationale plicht”, aldus nog staatssecretaris Sammy Mahdi. 

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) pleit voor een Europese aanpak om het probleem van de transmigranten aan te pakken. “Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is wat mij betreft niet de oplossing”, klinkt het in een reactie aan VRT nieuws.

Decaluwé verbaasd

De uitspraken van de Franse minister verbazen de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé. Hij noemt de uitspraken van Darmanin dat 50 procent van de migranten die vanuit Calais of Duinkerke willen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk uit België komen “onjuist”. “Het probleem is veel diverser. Ja, er komen mensen vanuit België, maar evengoed vanuit Frankrijk, Duitsland of Nederland. Het gaat hier om een algemeen probleem en mensensmokkelaars worden telkens slimmer.”

Volgens Decaluwé zijn grenscontroles bovendien niet de juiste oplossing. “Er moet een structurele en brede oplossing komen. Gemeenschappelijke acties, zoals we vrijdag nog hebben besproken op een overleg in Duinkerke, lijken mij eerder een oplossing.”

Meer over Sammy Mahdi