©  AFP

Net zoals op het WK: net niet voor Stuyven, Fransman wint Parijs - Tours

Arnaud Démare heeft Parijs-Tours op zijn naam geschreven. In de allerlaatste grote koers van het seizoen was de Fransman de snelste in een sprintje met vier. Franck Bonnamour werd nipt tweede voor Jasper Stuyven. Stan Dewulf viel net naast het podium.

Jonas Withouck

Met Parijs-Tours werd vandaag de laatste grote wedstrijd van het jaar verreden. De renners kregen een lange aanloop van 160 kilometer richting een finale met negen onverharde stroken en zeven hellingen in de laatste 50 kilometer.

De rugwind kon voor waaiers zorgen in de vlakke aanloop, maar van een echte waaierkoers was nooit sprake. Op iets meer dan 100 kilometer van de streep werd de vroege vlucht met de Fransman Julien Duval, de Nederlander Gijs Leemreize en onze landgenoot Rune Herregodts al teruggepakt door tempoversnellingen in het peloton.

Het peloton brak in twee en een groep van 37 renners reed richting de eerste hellingen en gravelstroken van de dag. Alle grote namen waren present, maar bij de eerste onverharde wegen kampten onder meer Greg Van Avermaet en Florian Vermeersch met pech.

Nieuwe vlucht met twee Belgen

Op 43 kilometer van de streep gingen onze landgenoten Stan Dewulf en Frederik Frison er samen met de Fransman Franck Bonnamour vandoor. Het drietal draaide goed rond, tot voor Frison het noodlot aanbrak: een lekke band op 11 kilometer van de streep.

In de achtergrond versnelde Stuyven regelmatig op de gravelstroken, hij kreeg een vijftal renners bij zich. Eén van die renners was Arnaud Démare, die niet op zijn sprint speculeerde en verrassend zelf ten aanval trok. Stuyven glipte mee en samen ging het tweetal op zoek naar de twee koplopers Dewulf en Bonnamour.

Tot in de laatste kilometer duurde het, maar Stuyven en Démare kwamen toch nog aansluiten. In het sprintje met vier toonde Arnaud Démare zich duidelijk de sterkste, de Belgen moesten vrede nemen met plaats drie en vier.