©  AFP

Franse minister: “Helft migranten komt uit België”

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, heeft zaterdag de Britse regering opgeroepen “haar belofte na te komen” om de strijd tegen de migrantensmokkel aan de Franse kust te financieren. Tegelijkertijd haalde hij uit naar ons land, omdat volgens hem de helft van de migranten die vanuit Calais en Duinkerken wil oversteken naar het Verenigd Koninkrijk uit België komt.

Bron: BELGA

“We moeten onderhandelen over een verdrag dat ons bindt inzake migratiekwesties”, zei Darmanin tijdens een bezoek aan Loon, waar migranten dagelijks het Kanaal proberen over te steken om Engeland te bereiken. Hij beloofde dat Frankrijk dit project zou opvolgen tijdens zijn zes maanden durende voorzitterschap van de Europese Unie in januari.

Beloofd

De kwestie van de grensovergangen is al maanden een regelmatige bron van wrevel tussen Londen en Parijs. Dit jaar waagden al dubbel zoveel migranten de oversteek van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk als in 2020. “De Britse regering heeft nog niet betaald wat zij ons beloofd heeft,” zei Darmanin. “Wij doen een beroep op de Britten om hun belofte van financiering na te komen”, vervolgde hij.

Het VK heeft eind juli toegezegd Frankrijk in 2021-2022 62,7 miljoen euro te betalen om de versterking van de Franse rechtshandhaving aan de kust te financieren. Volgens de Britse pers had de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, begin september echter gedreigd dit bedrag niet te betalen, gezien de recordaantallen migranten die het Kanaal illegaal oversteken.

België

Nu dreigt Darmanin ook ons land mee te sleuren in het conflict. “Vijftig procent van de migranten die vanuit Calais en Duinkerken willen oversteken, komt uit België”, zei de Franse minister. “Ik heb de prefect gevraagd om controlepersoneel langs de hele Belgische grens in te zetten, om smokkelaars en migranten die België willen verlaten om in het noorden van Frankrijk aan te komen, te kunnen arresteren, om zo de bron droog te leggen. Deze strategie heeft haar waarde bewezen. Wij vragen onze Belgische vrienden om aan hun kant hetzelfde te doen.”

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde op VTM Nieuws not amused op de uithaal van Darmanin. “De migratieproblematiek vraagt een Europese aanpak. Het is geen oplossing om de buurlanden verantwoordelijk te stellen.”

Meer over Frankrijk