©  AFP

Belgische motorrijder Xavier Siméon pakt wereldtitel in uithouding

Onze landgenoot Xavier Siméon (Suzuki GSXR 1000) heeft zich zaterdag in het Tsjechische Most verzekerd van de wereldtitel in het uithoudingskampioenschap FIM EWC, samen met zijn Franse teamgenoten Gregg Black en Sylvain Guintoli. Het is de tweede wereldtitel voor de 32-jarige Brusselaar, de eerste in het uithoudingskampioenschap, na die in de Superstock 1000 in 2009.

Maarten VanhoofBron: BELGA

In de Zes Uur van Most, de vierde en laatste manche van het kampioenschap, waren Siméon en co. twee uur voor het einde zeker van de wereldtitel na de opgave met motorpech van de Yamaha van Florian Alt/Florian Marino/Nicolas Terol (Dui/Fra/Spa). Enkel zij konden nog de wereldtitel afsnoepen.

“Ik ben heel blij met deze wereldtitel, een mooie beloning na al die jaren GP”, reageerde Siméon. “Ik ben erg gelukkig om kampioen te zijn in een discipline waarin ik ben opgegroeid, want hier kreeg ik de passie voor de motor dankzij mijn vader, die zelf rijder was.”

De basis voor de wereldtitel werd gelegd in de 24 Uur van Le Mans en de Bol d’Or, waar Siméons team de zege pakte. In Most werden ze derde. In de 12 Uur van Portimao moesten ze opgeven.

De Zes Uur van Most werd in de sprint gewonnen door de BMW van Ilya Mykhalchyk/Markus Reiterberger/Kenny Foray (Oek/Dui/Fra), voor de Yamaha van Karel Hanika/Marvin Fritz/Niccolò Canepa (Tsj/Dui/Ita). Zij strandden op amper 70 duizendsten van een seconde.