In 2018 was in Noord-Kivu ook al een grote ebola-uitbraak  

In 2018 was in Noord-Kivu ook al een grote ebola-uitbraak  ©  REUTERS

Jongetje van 3 aan ebola overleden in Congo

In Congo is een kind van drie jaar oud overleden aan ebola. Het jongetje overleed in een ziekenhuis in de provincie Noord-Kivu, maanden nadat de ziekte uit het land verdwenen leek. Ongeveer honderd contacten van het kind worden opgespoord en gecontroleerd.

Kim ClemensBron: BELGA, Reuters

Het kindje werd met symptomen opgenomen in het ziekenhuis in de stad Beni. Hij testte positief voor ebola, en overleed woensdag, zo heeft volksgezondheidsminister Jean Jacques Mbungani meegedeeld. Ook drie buren van het jongetje zouden de afgelopen maand gestorven zijn met vergelijkbare symptomen, maar zij werden niet getest. Plaatselijke teams sporen nu een honderdtal contacten van het kindje op, om ook hen te controleren en te vaccineren.

Beni was ook al één van de epicentra van de grote ebola-uitbraak van 2018 - 2020. Daarbij vielen 2.200 doden. Begin dit jaar was er een kleine opflakkering, waarbij twaalf gevallen werden gemeld, zes doden vielen en honderden mensen werden gevaccineerd. In mei verklaarde de regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) dat de ziekte verdwenen was. Het einde van de 12e ebola-uitbraak van het land, luidde het toen.

De ziekte duikt sinds de ontdekking ervan in 1976 af en toe op in Afrika. Mensen kunnen het virus oplopen door het eten van besmette dieren. Onderling verspreiden mensen ebola via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Onder meer koorts, bloedingen en hoofdpijn behoren tot de ziekteverschijnselen.

Ongeveer de helft van de ebolapatiënten overlijdt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat zelfs negen op de tien als ze geen toegang hebben tot een ziekenhuis of dokter.

Meer over Congo-Kinshasa