©  REUTERS

VN vragen EU om 42.500 Afghanen te hervestigen

Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR heeft de Europese Unie verzocht om de komende vijf jaar 42.500 Afghanen te hervestigen. Dat heeft eurocommissaris Ylva Johansson donderdag meegedeeld na afloop van een forum over de internationale bescherming van Afghanen.

Bron: BELGA

Volgens Johansson raamt Filippo Grandi, de hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, dat er de komende vijf jaar 85.000 Afghanen vanuit de buurlanden van Afghanistan hervestigd zouden moeten worden in andere landen. Hij heeft voorgesteld dat de EU-lidstaten de helft voor hun rekening zouden nemen.  

“Dat is doenbaar”, meent Johansson. Volgens de eurocommissaris toonden vele lidstaten zich bereid een extra toezegging te doen, maar concrete aankondigingen bleven donderdag nog uit. Sommige lidstaten verkiezen volgens haar ook eerder een bijkomende inspanning te leveren via andere wettelijke kanalen, zoals toegang om humanitaire redenen. 

Op korte termijn moeten volgens Johansson ook de evacuaties uit Afghanistan zelf voortgezet worden, met name van zij die het meeste risico lopen sinds de machtsovername door de taliban, zoals vrouwelijke journalisten, rechters en mensenrechtenactivisten. Tot dusver zijn al 22.000 Afghanen geëvacueerd en opgevangen in de EU.

Meer over Afghanistan