©  PHOTOPQR/BERRY REPUBLICAIN/MAXPP

Wielrennen

Lommelaar Jordi Meeus temt Démare in Bourges: “Heb het niveau om ook Parijs-Tours te winnen”

Na Andrei Tchmil, Wilfried Nelissen en Ludo Dierickxsens prijkt er een nieuwe landgenoot op de erelijst van Parijs-Bourges: Jordi Meeus. De Lommelse neoprof van Bora-hansgrohe verwees Arnaud Démare en Niccolo Bonifazio naar de plaatsen twee en drie en pakte zo zijn tweede palm van het seizoen na eerdere winst in Hongarije.

Rob Rodiers

In de Gooikse Pijl (derde), Vuelta, GP Denain en Eurométropole Tour (telkens tweede) botste hij op een snellere Jasper Philipsen dan wel Fabio Jakobsen, maar donderdag in Bourges trof de 23-jarige Meeus nog eens recht in de roos.

“Ik slaakte een bescheiden kreet van opluchting na de finish”, bekent Meeus. “Al die ereplaatsen zijn leuk voor de statistieken, maar winnen doet zoveel meer deugd. Ditmaal hoeft teleurstelling na verloop van uren geen plaats te ruimen voor een gevoel van trots. Ik kan nu simpelweg glunderen”, geeft de Lommelaar inkijk in zijn gemoedstoestand. En dan te weten dat Parijs-Bourges aanvankelijk niet op zijn programma stond.

“Klopt. Na Roubaix zat mijn debuutseizoen er normaal gezien op. Maar na een bemoedigende Vuelta was de moral nog steeds goed, de benen evenzeer, en dus besloten we om Bourges en Tours alsnog aan het schema toe te voegen. Een beslissing waarmee ik - na deze zege - uiteraard tevreden ben (lacht). Het zou zonde geweest zijn om met deze benen thuis op de bank te liggen. Die 89ste plaats in Roubaix weerspiegelt absoluut niet het gevoel waarmee ik door de Hel reed. Door pech heb ik niet het beste van mezelf kunnen geven, waardoor ik niet met een leeg gevoel de velodroom bereikte. Natuurlijk voelden de benen in het begin van de koers nog vermoeid aan, maar in het pittige middenrif - met een drietal beklimmingen van drie kilometer - hield ik makkelijk stand. Ik geraakte voorop met dertig anderen, om uiteindelijk met tachtig collega’s richting aankomst te stormen. Bij het ingaan van de laatste bocht op 350 meter zat ik perfect waar ik wilde zitten: in het wiel van Danny van Poppel en Démare. De Fransman ging aan, ik volgde, zette aan toen ik dat wilde en kon hem netjes remonteren. Bij het overschrijden van de streep zaten ze allemaal aan mijn achterwiel.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met twee zeges, zeven podiumplaatsen en zestien keer top tien kan Meeus terugblikken op een uitstekend debuutjaar bij de profs. Maar de honger lijkt nog niet gestild.

“Momenteel beschik ik over het niveau om ook in Parijs-Tours mee te doen voor de overwinning”, steekt hij zijn ambitie voor zondag niet onder stoelen of banken. “Vorig jaar bij de beloften eindigde ik tweede nadat een eenling (Rune Herregodts, nvdr) niet meer bij de lurven werd gevat. Die offroadsecties tussen de wijngaarden moeten me liggen. Maar net als in Roubaix heb je ook geluk nodig om voluit je kans te kunnen gaan”, besluit Meeus, die zijn ploeg de dertigste zege van het seizoen schonk.

Met Piet Allegaert (Cofidis) en Milan Menten (Bingoal-Pauwels Sauces WB) nestelden zich nog twee landgenoten in de top tien. Ze eindigden respectievelijk vierde en negende.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.