Noma is beste restaurant ter wereld, Hof van Cleve stijgt naar plaats 36

In Antwerpen werd dinsdagavond bekendgemaakt welke vijftig restaurants door een jury van experts het hoogst ingeschat worden. Van over de hele wereld kwamen koks, foodies, fans en journalisten naar ons land afgezakt voor de ‘W50B’. Op die Oscars van de gastronomie, die gepaard gaan met enorm veel media-aandacht, was de voornaamste vraag wie zich vanaf vandaag het beste restaurant ter wereld mag noemen.

De wereld heeft een nieuwe culinaire hoofdstad. Zowel het beste, als het tweede beste restaurant ter wereld bevinden zich in Kopenhagen, Denemarken. Tijdens de Oscars voor de gastronomie werd Noma van chef René Redzepi uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. In 2019, de laatste keer dat de lijst werd opgesteld, stond het nog op de tweede plek.

Op de tweede plek is voor Geranium van chef Rasmus Kofoed. Zij stonden vorig jaar op de vijfde plaats. Het brons is voor Asador Etxebarri in het Spaanse Axpe. Zij stonden vorig jaar ook op de derde plaats.

Het Hof Van Cleve in Kruisem, van chef Peter Goossens, is het 36ste beste restaurant ter wereld. Dat werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de Oscars van de gastronomie. Daarmee gaat hij zeven plaatsen vooruit. In 2019, de laatste keer dat de lijst werd opgesteld, stond zijn restaurant nog op de 43ste plaats. “In totaal sta ik al vijftien jaar in de lijst”, zegt Goossens. “Ik vind dat straf voor een kleine Belg uit het kleine Kruishoutem. Ik heb die lijst weten geboren worden. Veel restaurants die er toen ooit samen met mij in stonden, zijn er al even uit. Ik ben daar wel trots op.”

Of hij of een ander Belgisch restaurant ooit kan winnen? “Neen. Om te winnen moet je zeer veel geld hebben. Een of twee jaar lang internationale pers – zij stemmen - naar je toe brengen. Ze op het vliegtuig zetten. Die middelen hebben onze restaurants niet. Ook onze locatie speelt een rol. Naar waar gaan veel foodjournalisten? Naar Barcelona, Madrid, New York,… Niet naar Kruishoutem. Net daarom vind ik het een wereldwonder dat ik na al die jaren nog steeds in de lijst sta.”

Hoe hij daarin slaagde? “Mijn keuken rookt niet en er liggen ook geen bloemetjes op. Mijn keuken is wat mensen willen als ze op restaurant gaan: lekker eten, goed tafelen, goed ontvangen worden. Dat is ons DNA.”

Nog twee Belgen

Van de honderd beste restaurants ter wereld waren er al vijftig bekend. Het gaat om de nummers 100 tot 51, en in die lijst staat Willem Hiele in Koksijde op 77 en The Jane in Antwerpen van Nick Bril op 66. De eerste vijftig worden dinsdagnamiddag op een feestelijke ceremonie in Antwerpen bekendgemaakt. Op het event zijn 750 mensen aanwezig uit 40 verschillende landen. Vlaanderen betaalde 400.000 euro om de uitreiking naar hier te krijgen. Stad Antwerpen legde daar nog eens 400.000 euro bij.  

Naar de ‘W50B’ wordt telkens reikhalzend uitgekeken omdat de lijst meer bekroont dan louter het eten dat geserveerd wordt. Het gaat om de hele beleving en geeft heel vaak tendensen mee die de volgende jaren overal ingang zullen vinden. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de moleculaire keuken van het Spaanse El Bulli, dat al vier keer op nummer één stond in de lijst, maar ook met het groeiende succes van lokale ingrediënten onder impuls van Noma in Kopenhangen.

(NB)

Niet te missen