Patricia Reekmans kreeg een incassobureau achter zich aan. Niet panikeren, is dan de boodschap. 

Patricia Reekmans kreeg een incassobureau achter zich aan. Niet panikeren, is dan de boodschap. ©  Karel Hemerijckx

Incasso

OPROEP. Patricia krijgt incassobureau achter zich aan, maar trapt niet in de val

Beringen -

Omwille van een goede reden hield Patricia Reekmans 500 euro in op de factuur van haar aannemer. Een incassobureau dreigde vervolgens met een veel hogere factuur. Patricia is bang. Terecht?

Patricia liet de oprit aan haar woning in Beringen heraanleggen en kreeg daarvoor een factuur van 9.835 euro. Omdat de werkzaamheden nog niet voltooid waren en de aannemer de hoeveelheid werk had overschat, tekende ze protest aan tegen die rekening.

“Daarop kreeg ik een tweede factuur, waarop 1.235 euro minder was aangerekend”, vertelt Patricia. “De aannemer gaf ook aan dat ik 500 euro - voorlopig - mocht inhouden, voor de werken die nog niet hadden plaatsgevonden.”

Daarop werd nog wat heen en weer gemaild. Patricia had ook vragen bij de BTW-tarieven, maar uiteindelijk betaalde ze.

“Die avond nog kreeg ik een mail van een incassobureau, met een ingebrekestelling en een schadeclaim van 1.094 euro. Ik heb nochtans betaald zoals afgesproken. Dus nam ik contact op met het incassobureau om te horen waar ik dan wel in gebreke was gebleven. Er werd niet naar mijn argumenten geluisterd. Wel werd ik gekleineerd en geïntimideerd. Ik was een praatjesmaker.”

“Omdat ik me niet van mijn stuk liet slaan, deed het incassobureau me een voorstel. Als ik 750 euro onmiddellijk betaalde, dan mocht ik de zaak vergeten. Dat vond ik dan weer niet koosjer. Ik vroeg raad aan mijn advocaat. Die bezwoer me niet te betalen.”

“Maar een dag later kreeg ik opnieuw telefoon van het incassobureau. Met de vraag of ik al betaald had. Neen? Dan zou ik de deurwaarder wel zien komen. Daar ben ik toch wel van geschrokken. Wat moet ik nu? Dit is een verkorting van mijn leven.”

Opgelost

Patricia mag op beide oren slapen. Een incassobureau kan vragen om te betalen, maar niet dwingen. Het kan ook geen deurwaarder sturen, tenzij er een vonnis is van een rechter.

Als u een vraag tot betaling krijgt van een incassobureau, dan heeft u 15 dagen tijd om daarop te antwoorden. Kijk bij twijfel eerst na of het bureau is ingeschreven op de lijst van de FOD Economie. Is dat niet het geval, dan mag het bureau geen consumenten aanschrijven of contacteren.

Het incassobureau moet zich ook ‘gedragen’. De wet verbiedt praktijken die het privéleven van de consument schenden, die hem kunnen misleiden, of een inbreuk maken op de menselijke waardigheid. Schelden mag dus niet. Onjuiste juridische bedreigingen zijn verboden.

Als u zeker bent dat u niets schuldig bent, dan kunt u de aanmaning betwisten met goede argumenten en bij voorkeur aangetekend. Het is verboden om iemand die uitdrukkelijk en gemotiveerd heeft te kennen gegeven de schuld te betwisten, te belagen. De schuldeiser mag u dan niet meer bestoken met telefoontjes, aanmaningsbrieven, dreigementen over deurwaarders en dergelijke. Hij kan alleen nog naar de rechtbank trekken.

Ook belangrijk: een consument die vindt dat een deel van het werk niet volgens de regels is gebeurd, heeft het recht een deel van de betaling op te schorten. De consument doet er dan wel goed aan dit duidelijk schriftelijk mee te delen.

Een incassobureau mag bovendien als bijkomende kost nooit meer vragen dan wat in de overeenkomst met de aannemer was bepaald, bij een niet-tijdige betaling. Vraagt het toch meer, dan kunt u dat als consument betwisten.

Patricia’s advocaat betwistte de aanmaning. De praktijken van het incassobureau werden gemeld bij de FOD Economie.

“Wie zijn facturen tijdig en correct betaalt, krijgt normaal geen aanmaning van een incassobureau. Onze aanmaning was ook correct berekend”, stelt het incassobureau. “Maar het dossier is afgesloten, in overleg met onze klant. Mevrouw Reekmans hoeft ons dus niets meer te betalen.”

Ook hulp nodig? Meld het hier.

OPROEP: Kwam jij ook al in aanraking met een incassobureau? Deel in onderstaand formulier jouw ervaringen.

 gw

Meer over Voor U Opgelost geld