©  BELGA

Nederlandse tennisser doet boekje open over matchfixing, ook Belgen betrokken

Er wordt door een groep proftennissers aan grootschalige matchfixing gedaan. Dat stelt een Nederlandse proftennisser in de NOS-podcast Gefixt.

Vincent Van GenechtenBron: NOS

De speler, die anoniem getuigde, kwam er voor het eerst mee in aanmerking in een hotelkamer in 2019. Zijn dubbelpartner haalde een tweede telefoon boven, waarmee hij berichten stuurde naar een matchfixer. Een onbekende man van wie de tennisser “een paar duizend euro” kreeg om een set of zelfs een wedstrijd te verliezen.

“We hadden het erover hoe hij het tennis bekostigt, want het is best een dure sport. Je moet bijna alles zelf betalen: de reis, je hotel, soms een trainer en de trainingslocatie. En toen kwam matchfixing ter sprake”, klinkt het. “Ik was best wel verbaasd. Ik wist wel dat het speelde in de sport en soms heb je ook wel vermoedens, maar je gaat er in principe niet vanuit dat iemand zijn wedstrijden verkoopt.”

“Alternatief verdienmodel”

De klokkenluider stelt ook dat gaat om een groep van Nederlandse, Franse, Spaanse én Belgische tennissers. “Ik heb weet van zeker tien spelers die hetzelfde doen, onder wie vier Nederlandse tennisprofs. Maar mensen die er niet zo in zitten, zoals bepaalde vrienden van mij, geloven mij gewoon heel vaak niet”, zegt hij nog.

“In Nederland hebben we tientallen proftennissers, maar er zijn er maar een paar die daar echt een goede boterham aan kunnen verdienen”, stelt het Openbaar Ministerie, dat een onderzoek voert. “Voor de rest is het hard ploeteren en kost het heel veel geld. Dus daar ligt sneller het gevaar op de loer dat je een alternatief verdienmodel voor jezelf creëert om die sport te kunnen blijven beoefenen.”

Belgische onderzoek

In 2018 werden er op verschillende plaatsen in België 21 huiszoekingen uitgevoerd in een grootschalig onderzoek naar wedstrijdvervalsingen in het tennis. Dertien mensen werden toen opgepakt voor verhoor. Destijds ging het over een Armeens-Belgische bende die wedstrijden omkocht in het Future- en Challenger-circuit en daarbij geweld niet schuwde.

In mei van dit jaar startte het International Tennis Integrity Agency, kortweg het ITIA, een onderzoek naar drie Belgische (ex-)tennissers: Arthur De Greef, Romain Barbosa en Alec Witmeur.