©  EPA-EFE

Spanje roept La Palma uit tot rampgebied na vulkaanuitbarsting en maakt 10,5 miljoen euro noodhulp vrij

De Spaanse regering heeft La Palma dinsdag uitgeroepen tot rampgebied en 10,5 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp aan slachtoffers van de vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland. Het geld gaat voornamelijk naar mensen die hun huis verloren. Zij kunnen er een nieuwe woning mee kopen.

Bron: BELGA

“Het gaat om onmiddellijke hulp voor de inwoners van La Palma die alles hebben verloren door de oprukkende lava”, vertelde de woordvoerster van de Spaanse regering aan verslaggevers.

“Ongeveer 5,5 miljoen zal worden gebruikt om 107 huizen te kopen of te huren die direct gebruikt kunnen worden door mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt door de uitbarsting”, zei ze.

De rest zal vooral worden gebruikt voor de aankoop van essentiële goederen zoals huishoudelijke apparaten. 

Het Canarische eiland met 83.000 inwoners, dat al tien dagen lang geteisterd wordt door de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja, werd uitgeroepen tot rampgebied.

De lavastromen hebben in totaal 589 gebouwen verwoest en 258 hectare land bedekt op het eiland dat met name leeft van de bananenteelt en het toerisme. Dat blijkt uit cijfers van het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

Hoewel er geen doden of gewonden vielen, moesten meer dan 6.000 mensen hun huizen verlaten.

Zelfs vulkanologen kunnen niet zeggen hoe lang de vulkaan nog actief zal blijven. Het kan nog weken of maanden duren, klinkt het.

Meer over Spanje