©  BELGAIMAGE

Gemeenteraadslid opgepakt wegens “verdacht gedrag” in buurt van Nederlandse premier

Arnoud van Doorn, gemeenteraadslid voor de islamitische Partij van de Eenheid in Den Haag, is zondag aangehouden, omdat hij “verdacht gedrag” vertoonde in de buurt van de ontslagnemende Nederlandse premier Mark Rutte.

Bron: BELGA

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Doorn ervan “te hebben getracht inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf voor te bereiden”, klinkt het. Inmiddels is Van Doorn weer vrijgelaten, maar de man blijft een verdachte. Wat zijn zogenaamd “verdacht gedrag” precies inhoudt en of zijn verdenking betrekking heeft op premier Rutte, kon de woordvoerder nog niet zeggen. “Het onderzoek loopt nog, dus daar wordt nog naar gekeken”, aldus het Openbaar Ministerie.

De advocaat van Van Doorn, Anis Boumanjal, zegt in een persbericht dat Van Doorn is aangehouden op “verdenking van voorbereiding moord, met als mogelijk doelwit demissionair minister-president Rutte”. Volgens de advocaat klopt er niets van de aantijgingen. Van Doorn zou in de omgeving van Rutte zijn geweest, omdat zijn moeder in die buurt woont, zegt Boumanjal. Verder zou hij bij een fitnesscentrum zijn langsgeweest en zou hij koffie hebben gedronken in een café. “Kennelijk zijn dat ook plaatsen waar de heer Rutte sport dan wel zijn koffie nuttigt of aanwezig was”, aldus de advocaat. “Het heeft er alles van dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), bevangen door achterdocht en angst, in de kramp is geschoten en prematuur tot aanhouding is overgegaan.”

LEES OOK. Bende die wellicht achter moord op Peter R. de Vries zit heeft het ook op premier Rutte gemunt: hoe gaat die bende te werk?

Bekering

Maandag werd bekend dat premier Rutte extra wordt beveiligd, omdat hij mogelijk het doelwit zou zijn van een aanslag of ontvoering. In de omgeving van de VVD-leider zouden immers zogenaamde “spotters” zijn gesignaleerd, dat zijn criminelen die de omgeving van tevoren verkennen.

Van Doorn zetelt sinds 2010 in de gemeenteraad van Den Haag. Hij maakte deel uit van Geert Wilders’ Partij Voor de Vrijheid, tot hij in 2011 uit de partij werd gezet, omdat hij fouten zou hebben gemaakt met het budget van de partij. Hij ging door als onafhankelijk raadslid, bekeerde zich in 2013 tot de islam en sloot zich aan bij de Partij van de Eenheid. In 2015 werd hij in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor onder meer het lekken van geheime stukken, het verkopen van hennep aan minderjarigen en het bezit van een alarmpistool. Dinsdag werd Van Doorn door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van voor het versturen van opruiende tweets tegen de zionisten in Israël.

Meer over Mark Rutte

Aangeboden door onze partners