Armin Laschet en Olaf Scholz houden gelijke tred in de verkiezingen. 

Armin Laschet en Olaf Scholz houden gelijke tred in de verkiezingen. ©  AFP

Angela Merkel heeft nog geen opvolger: nek-aan-nekrace voor het kanselierschap

De Duitse parlementsverkiezingen zijn zondag uitgedraaid op een ware nek-aan-nekrace tussen de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. Zowel de kanselierskandidaat van die laatste, Olaf Scholz, als zijn christendemocratische uitdager Armin Laschet claimde in de loop van de avond het kanselierschap. Angela Merkel heeft voorlopig nog geen opvolger.

Volgens de exitpolls halen beide partijen ongeveer 25 procent van de stemmen. Volgens de laatste prognose van de zender ZDF komt de SPD uit op 25,9 procent, de CDU op 24,5 procent.

Sowieso is de uitslag voor de christendemocraten de slechtste ooit. Bij de vorige Bondsdagsverkiezingen van 2017 haalde CDU/CSU nog bijna 33 procent. De SPD daarentegen heeft zich opnieuw op de politieke kaart gezet. Vier jaar geleden bleef de partij steken op 20,5 procent.

Volgens de laatste prognoses zouden de Union en SPD samen nipt een meerderheid kunnen behalen in het parlement, maar de kans lijkt zeer klein dat er opnieuw een ‘GroKo’ (grote coalitie) uit de bus komt. Laschet zei zondagavond tijdens de zogenaamde Olifantenronde op de Duitse televisie daar geen toekomst in te zien. “Het is tijd voor verandering”, zei hij.

Verkeerslichtcoalitie

Wellicht draaien de zich als moeizaam aankondigende coalitieonderhandelingen uit op een zogenaamde “verkeerslichtcoalitie” (”Ampelkoalition”) van SPD, Groenen en de liberale FDP, of een “Jamaica-coalitie” van CDU/CSU, Groenen en de FDP. Groenen en FDP zouden dus bij de gesprekken over de vorming van een toekomstige regering de rol van “kingmaker” kunnen vervullen.

De Groenen halen volgens de laatste prognoses 14,1 procent van de stemmen, historisch het beste resultaat voor de partij op nationaal niveau. De Groenen hadden op meer gehoopt, maar samen met haar covoorzitter Robert Habeck wil kanselierskandidate Annalena Baerbock onderhandelen over een klimaatregering, zo verzekerde ze zondagavond.

De FDP van Christian Lindner komt uit op 11,7 procent, een resultaat dat de liberalen tevreden stemt. Lindner zei de grootste inhoudelijke overeenstemmingen te zien in een Jamaica-coalitie.

Armin Laschet vouwde z’n stembrief binnenstebuiten. 

Armin Laschet vouwde z’n stembrief binnenstebuiten. ©  REUTERS

Armin Laschet en zijn vrouw in het stemlokaal. 

Armin Laschet en zijn vrouw in het stemlokaal. ©  AFP

Meer over Angela Merkel