Jos Verlooy drie keer op rij Belgisch kampioen: “Hier wordt nog lang over gesproken”

Jos Verlooy (Varoune) veroverde in Lanaken voor de derde keer op rij de Belgische titel. Ludo Philippaerts werd al zesmaal Belgisch kampioen, maar nooit eerder won iemand driemaal na elkaar goud. “Hier wordt nog lang over gesproken”, lacht Verlooy, die won met 6,96 strafpunten. Thibeau Spits (Classic Touch DH) strandde in zijn eerste BK bij de seniors met 6,98 strafpunten op zilver. Gilles Thomas (Konak) behaalde het brons

Kris Van LooBron: BELGA

In de eerste manche eindigde Verlooy als zesde, net voor Thibeau Spits, maar na Gilles Thomas, die als vierde uit het jachtparcours kwam. De tweede ronde bleven ze alle drie foutloos. In de eerste ronde van de finale kreeg Thomas een fout op de steilsprong, waar velen in de fout gingen. Spits bleef foutloos en sprong zo over Thomas. Jos Verlooy kwam buiten met één strafpunt tijd. ‘”Als ik hierdoor zou verliezen, was ik er heel ziek van geweest”, blikt Verlooy terug.

Het podium met Jos Verlooy, Thibeau Spits en Gilles Thomas.  

Het podium met Jos Verlooy, Thibeau Spits en Gilles Thomas.  ©  JH

Op dat ogenblik was Gregory Wathelet (Faut-Il des 7 Vallons) al uitgeteld. Hij begon als leider aan de finale, maar incasseerde twee springfouten. Voor de laatste finaleronde stond Spits, dankzij de tijdsfout van Verlooy, aan de leiding. Deze keer gingen ze alle drie in de fout. Jos Verlooy in de driesprong, Gilles en Thibeau op de voorlaatste hindernis. Alleen kwam leider Spits ook nog met een tijdfout over de finish en dat brak hem zuur op. Zo verliest hij het goud met 0,02 strafpunt. Al vindt hij zelf dat hij zilver gewonnen heeft. “Ik heb nog genoeg jaren voor de boeg om goud te winnen”, lachte een tevreden Spits.

“Wellicht reed hij te zeker en verloor hij zo de tijd uit het oog, Thibeau is amper 20, die fout maakt hij over enkele jaren niet meer’, glimlachte Verlooy die zelf nog maar 26 is. Gilles Thomas mikte vooraf op een top 10 plaats en was best tevreden met zijn brons. Jos Verlooy bewees eens te meer dat hij zijn hoofd koel kan houden en zijn paard onder controle heeft op cruciale momenten. De familie Philippaerts nam de plaatsen vijf tot zeven in beslag. Olivier (Zayado) werd vijfde, Ludo (Mr Idol) zesde en Nicola (Moya vd Bisschop) zevende. (KVLo)

Spits leek klaar om de jongste Belgische kampioen in de geschiedenis te worden. Pas  op de voorlaatste hindernis stootte hij een balk af en bovendien kwam hij ook nog eens te laat binnen. Na vijf strafpunten strandde hij met 6,98 punten op amper twee honderdsten van de titel. Gilles Thomas pakte met Konak het brons (9,60 ptn).

Meer over Paardensport