©  AP

Gewezen paralympisch atleet die zich aan vliegtuig vastklemde, krijgt 6 maanden cel

Bron: BELGA

James Brown, tweevoudige goudenmedaillewinnaar op de Paralympische Spelen, is vrijdag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft effectief. Tijdens een actie van milieubeweging Extinction Rebellion op een Londens vliegveld klemde hij zich vast aan een vliegtuig.

De 56-jarige blinde Noord-Ier nam op 10 oktober 2019 deel aan een protestactie van Extinction Rebellion op de luchthaven London City Airport. De ex-atleet en wielrenner slaagde erin om zich een uur lang vast te klemmen aan een vliegtuig van British Airways dat op weg was naar Amsterdam. Dat veroorzaakte vertraging voor meer dan 300 passagiers en kostte zo’n 40.000 pond aan de luchtvaartmaatschappij. 

Het is de eerste keer dat een lid van Extinction Rebellion veroordeeld wordt tot een celstraf. De organisatie laat weten dat ze in beroep zal gaan. 

 ©  REUTERS

“Handicap misbruikt”

“Het recht om actie te voeren geeft u niet het recht om hinder te veroorzaken op een grote luchthaven, simpelweg omdat u vindt dat dit de juiste manier is om te protesteren”, zei de rechter. “U heeft uw handicap op een cynische manier gebruikt om uw plan uit te voeren en heeft zo ook uw eigen leven in gevaar gebracht”, aldus de magistraat. 

Brown verklaarde tijdens zijn proces “dat hij iets spectaculairs wilde doen” om de aandacht te vestigen op de klimaatcrisis. “Dit is een gevaarlijk vonnis voor ons recht op vrije meningsuiting, ons recht om actie te voeren en voor diegenen die campagne voeren voor het milieu”, zei Raj Chada, de advocaat van de klimaatbeweging. 

Alanna Byrne, lid van Extinction Rebellion, verklaarde dat de activisten geschokt waren door de veroordeling. Ze hekelde “de criminalisering van vreedzame demonstranten”.

Meer over Londen

Aangeboden door onze partners