©  BELGA

 

STVV pakt verdiende zege op Sclessin na laat doelpunt van Rocco Reitz

Sint-Truiden doet wat het een week eerder niet kon. Punten pakken. Dankzij een late treffer van Rocco Reitz werd het 1-2.

Geert Stienissen

Trainer Hollerbach behield op Sclessin het vertrouwen in dezelfde elf als in de Limburgse derby. Daarin had STVV lang uitzicht op een puntendeling tegen KRC Genk. De Luikenaars pakten uit met een 4-4-2 met Rafia als meest offensieve pion in de centrale ruit.

In een lange studieronde zorgden twee voorzetten van Siquet voor enige animo. Maar de enige goede dribbel in de zestien kwam op naam van Suzuki, die spitsbroeder Hayashi niet wist te bereiken. Het openingskwartier werd afgesloten met een verbale waarschuwing van ref Smet aan het adres van Standard-coach Mbaye Leye. Zelden een goed teken, zo’n mekkerende trainer.

 

 ©  JEFFREY GAENS

Dan had Hollerbach wat meer reden tot tevredenheid. De Limburgse muur stond prima opgesteld en De Ridder en Konaté liepen de weinige gaatjes op het middenveld dicht, waardoor Standard nooit vuur aan het lont kreeg. Aanvallend liep het nochtans even stroef voor STVV. Rechterflank Hashioka, die halverwege uit zijn lijden werd verlost, zag wel veel leer maar bitter weinig steun waardoor Nkounkou de Japanner baas bleef. En van elders kwamen er evenmin aanvallende impulsen, al werd een schot van Cacace nog buiten de zestien afgeblokt.

Net voor rust werkte de magie van Sclessin toch. Beide doelmannen hadden tot dan nog geen bal binnen de palen gezien. En plots moest Schmidt zich omdraaien op een vrije trap vanaf een meter of vijfentwintig. Amallah legde het leer met een hakje uit de oude doos af voor Gavory waardoor Schmidt letterlijk op het verkeerde been stond. Het leer waaide op ludieke wijze tegen het net: 1-0. Het sein voor de lokale harde kern om zich op de blote bast te kloppen, waarmee alle treurnis vergeten was.

Invallers maken het verschil

STVV had dan ook al het moois voor de tweede helft bewaard. Durkin zette de toon door zich knap door te zetten en Hayashi richting achterlijn te sturen, maar diens voorzet vond geen medespeler. Aan de overzijde kreeg Klauss -weliswaar in offside aangespeeld- een open doelkans.

Het was de bonkige Mory Konaté die minuten later mocht juichen. Met een schijnbeweging en een listige trap richting eerste paal legde de verdedigende middenvelder de terechte 1-1 binnen. Het sein voor Hollerbach om te wisselen, Reitz kwam voor De Ridder en Brüls voor Durkin.

 

 ©  JEFFREY GAENS

Aanwinst Reitz liet zich al snel opmerken met een gekadreerde volley, maar Bodart zweefde de Truiense voorsprong glansrijk uit de kruising. Het spel bleef op en af gaan. Brüls en wederom Reitz (voor STVV) en de eveneens ingevallen Dragus (voor Standard) konden echter niet besluiten door een wirwar van verdedigende benen.

Een goaltje bleef in de lucht hangen. En het was niet toevallig de uiterst slim lopende Reitz, die een voorzet van oude krijger Brüls binnen knalde: 1-2.

De dubbele conclusie van de avond: de wissels van Hollerbach deden hun werk en het Truiense verdedigingstrio Lavalée-Texeira-Leistner weerstond elk Luiks vuurtje als de beste brandweerbrigade.

 

 ©  BELGA

STANDARD: Bodart – Siquet, Al Dakhil, Gavory, Nkounkou - Siquet, Cimirot, Raskin, Rafia - Muleka, Klauss.

STVV: Schmidt - Leistner, Teixeira, Lavalée - Hashioka, Konaté, De Ridder, Durkin, Cacace - Suzuki, Hayashi.

VERVANGINGEN: 46’ Hashioka door Balongo, 46’ Hayashi door Hara, 56’ Durkin door Brüls, 56’ De Ridder door Reitz, 64’ Muleka door Dragus, 64’ Rafia door Donnum, 70’ Raskin door Bastien, 88’ Siquet door Pavlovic, 91’ Suzuki door Bauer.

DOELPUNTEN: 45’ Gavory 1-0, 53’ Konaté 1-1, 89’ Reitz 1-2.

GELE KAARTEN: Amallah (fout), Durkin (fout), Suzuki (protest), Donnum (fout), Lavalée (fout), Konaté (fout).

SCHEIDSRECHTER: Wim Smet.

TOESCHOUWERS: 20.456.

Herbeleef hieronder de match: