Oostenrijkse nationale wielerploeg aangereden door lijnbus in Leuven

In Leuven is een wielrenster van de Oostenrijkse nationale wielerploeg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Dat meldt de Leuvense lokale politie. De 17-jarige Leila Gschwentner is overgebracht naar het ziekenhuis, er is geen sprake van levensgevaar.

Volgens de vaststellingen van de Leuvense politie reed het groepje wielrensters op het fietspad op de Leuvense ring, weliswaar in de verkeerde rijrichting. Ter hoogte van de aansluiting met de Brusselsestraat liep het mis.

De groep kwam er in aanrijding met een bus van de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij De Lijn. De buschauffeur zou in zijn spiegel gekeken hebben of er al dan niet achteropkomend verkeer was, maar werd verrast door het opduikende groepje wielrensters. De rensters kwamen voor hem uit de onverwachte richting en moesten sowieso achter de betonblokken rijden, maar dat deden ze niet.

Een van de vrouwen, de 17-jarige Leila Gschwentner, kwam erg zwaar ten val en moest met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze heeft meerdere breuken, vooral haar schouder bleek zwaar geraakt, maar is niet in levensgevaar. “Volgens onze informatie liep de vrouw mogelijk breuken en/of een schouderletsel op maar zou er geen levensgevaar zijn”, reageert Gert Van Goolen, woordvoerder van het WK Wielrennen.

De politie dringt er bij organisator Flanders2021 op aan de renners te wijzen op de geldende verkeersregels en die ook te respecteren. Het parcours is momenteel nog niet afgesloten, dus er is nog steeds stadsverkeer. “Donderdagochtend van 8.30 uur tot 11.30 uur hebben alle ploegen de kans om op een afgesloten parcours te verkennen”, aldus Van Goolen. “We kunnen moeilijk dagelijks een officiële verkenning plannen. Dit WK heeft nu al een flinke impact op het verkeer. Ploegen mogen gerust op een ander moment verkennen, maar zolang het parcours niet afgesloten is voor het verkeer moet iedereen zich natuurlijk wel aan de verkeersregels houden.”

Meer over WK Wielrennen