Chinees staatsleider Xi Jinping sprak via videoverbinding op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

Chinees staatsleider Xi Jinping sprak via videoverbinding op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ©  AFP

Xi Jinping: “China zal geen kolencentrales meer bouwen in buitenland”

China zal geen kolencentrales meer bouwen in het buitenland. Dat heeft de Chinese staatsleider Xi Jinping gezegd in zijn toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dinsdag in New York.

Bron: BELGA

“China zal de steun aan andere ontwikkelingslanden bij de ontwikkeling van groene en koolstofarme energie verhogen en zal geen nieuwe kolengestookte energieprojecten in het buitenland bouwen”, beloofde Xi.

De president benadrukte ook het belang van een beter mondiaal milieubeheer en van een actieve aanpak van de klimaatverandering. “China zal ernaar streven om (...) vóór 2060 koolstofneutraliteit te bereiken. Dat zal enorm hard werken zijn, maar we zullen er alles aan doen om dit doel te bereiken”, klonk het.

Wat internationale samenwerking betreft, zei hij dat verschillen tussen landen “bijna niet te vermijden zijn”, maar die moeten worden aangepakt door middel van dialoog en samenwerking en op basis van gelijkheid en wederzijds respect. “We moeten streven naar dialoog en inclusiviteit in plaats van naar confrontatie en uitsluiting,” dixit Xi.

Meer over China