woensdag 22 september 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  ISOPIX

Gezondheid

Specialisten beantwoorden al uw vragen over beroertes

Hasselt

Beroerte, hersenbloeding, herseninfarct ... Op 28 september steekt u er alles over op in een vraaggesprek met neuroloog Koen Delmotte en cardioloog Thomas Phlips dat u kunt volgen op hbvl.be. U kunt uw vragen voor de dokters nu al insturen.

Dagelijks krijgen zestig Belgen een beroerte of CVA. De bloedtoevoer naar de hersenen raakt dan onderbroken, dikwijls door een klonter die een bloedvat verstopt of door een hersenbloeding.

Het is belangrijk om snel de symptomen te herkennen (verlamd gezicht, arm of been, verstoorde spraak ...) en vlug de hulpdienst 112 te verwittigen. De patiënt moet immers zo rap mogelijk naar een ziekenhuis om verdere hersenschade te voorkomen.

Beroertes zijn de voornaamste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen en de tweede belangrijkste doodsoorzaak na hartziektes. Hoge bloeddruk en hartritmestoornissen kunnen een oorzaak van beroertes zijn maar het is geen ouderdomskwaal, ook jongeren lopen risico.

Heeft u vragen over oorzaken of gevolgen van beroertes? Wat kan u doen om het risico te beperken? Welke behandelingen zijn er? Stel met dit formulier al uw vragen aan de specialisten. Op 28 september kan u op onze website hbvl.be naar de antwoorden luisteren.(km)

Meer over Gezondheid

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws