Vaccinatiecampagne in Brusselse Nederlandstalige scholen verloopt moeizaam

Bron: BELGA

De vaccinatiecampagne in de Brusselse scholen komt maar traag op gang. Deze week worden er in de Nederlandstalige scholen zelfs helemaal geen vaccins gezet. “Er is nog veel sensibiliseringswerk nodig”, stelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. In drie Franstalige scholen wordt er wel gevaccineerd, maar klagen de schoolartsen over de werkdruk.

De vaccinatie in de Brusselse secundaire scholen begon vorige week in zowel drie Nederlandstalige als in drie Franstalige scholen. Die campagne loopt deze week enkel door in drie Franstalige scholen. In de Nederlandstalige scholen blijkt nog wat meer overtuigingskracht nodig. “Er is nog veel sensibiliseringswerk nodig om dan volgende week terug te vaccineren. Je moet echt heel goed de boodschap overbrengen en heel erg in debat gaan met de leerlingen en de leerkrachten om de juiste informatie mee te geven”, vertelt Neven. 

Vorige week werden er in de secundaire scholen een 140-tal vaccins toegediend. In de hogescholen en universiteiten gaat het om een 150-tal toegediende prikken, en daar loopt de vaccinatiecampagne gewoon door deze week bij de echte start van het academiejaar.

Dreigen met staking

In het Franstalige onderwijs zijn het de schoolartsen die de vaccins toedienen, maar die zijn niet meteen gediend met het extra werk. Ze dreigden al met een stakingsaanzegging. De GGC zoekt hier naar een oplossing om de werkdruk te verminderen. In het Nederlandstalige onderwijs gebeurt de vaccinatiecampagne in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie en het gezondheidsnetwerk BruZEL.

Brussels minister Sven Gatz, in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs, voegt toe dat er in het Nederlandstalige onderwijs snel weer gevaccineerd zal worden en dat de campagne onverminderd voortgaat. “Zowel op het gebied van sensibilisering als het vaccineren zelf. 38 van de 40 Nederlandstalige scholen in Brussel trekken mee aan de kar”, benadrukt Gatz. “Door de leerlingen in hun vertrouwde omgeving de nodige informatie te bezorgen en hen de mogelijkheid te geven om effectief geprikt te worden hopen we de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Hoe meer jongeren en hun ouders we kunnen overtuigen, hoe sneller we ook in Brussel weer van meer vrijheid kunnen genieten, zonder mondmasker en dicht bij elkaar”, besluit hij.