©  AFP

Meest succesvolle skispringer Gregor Schlierenzauer beëindigt carrière: “Het was een emotionele reis”

De Oostenrijkse skispringer Gregor Schlierenzauer heeft zijn carrière beëindigd. De 31-jarige Oostenrijker doet dat als meest succesvolle skispringer ooit in de wereldbeker. Schlierenzauer won 53 wereldbekerwedstrijden, zeven meer dan de Fin Matti Nykänen.

Bron: BELGA

De Oostenrijker nam het record in 2013 over van Nykänen, de viervoudig olympisch kampioen die in de jaren 80 domineerde op de schansen. Schlierenzauer heeft één olympische gouden medaille in bezit. Met het Oostenrijkse team won hij de landenwedstrijd op de Winterspelen van 2010 in Vancouver. Schlierenzauer pakte in Canada individueel brons op de grote en normale schans. Vier jaar later in Sotsji moest hij met Oostenrijk genoegen nemen met zilver.

 

 ©  AFP

De skispringer werd ook zes keer wereldkampioen en hij won twee keer de Vierschansentournee, in 2012 en 2013. De laatste jaren worstelde Schlierenzauer vooral met blessures en mentale problemen. “Het was een emotionele reis van vijftien jaar met pieken en dalen”, schrijft de Oostenrijker op zijn website. “Ik heb grenzen verlegd, maar ben ook tegen grenzen aangelopen. Ik heb mijn dromen waargemaakt en daar ben ik trots op.”