maandag 20 september 2021 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 © VRT - Jokko © VRT - Jokko

muziek

Het emotionele verhaal achter Niels Destadsbaders hitalbum: “Ze heeft het nummer nog beluisterd voor haar dood”

hasselt

Niels Destadsbader (33) scoort weer: zijn album ‘Sterker’ staat op 1 in de Ultratop. Een persoonlijke plaat, met daarop – zo zegt hij zelf – een van zijn mooiste ballades tot nu toe, en de song Sterker over zijn overleden vriendin Caroline.

Sterker, het nieuwe album van Niels Destadsbader, is in de Ultratop meteen binnengekomen op de eerste plaats. Daarmee scoort de zanger en presentator zijn vierde nummer één-plaat op rij. In de charts stoot Destadsbader de metalgoden van Iron Maiden van de troon. Met De wereld draait voor jou, Destadsbaders zomerhit met Regi, telt Sterker ook al een single die nummer één werd.

“Normaal maken we elk jaar een plaat, maar door corona zat er twee jaar tussen”, zegt Destadsbader. Niet toevallig heeft hij zijn nieuwste worp Sterker gedoopt. “Wat er ons allemaal overvallen is de afgelopen tijd, heeft ons wel kwetsbaarder gemaakt. Het heeft me laten zien en doen voelen dat de dingen die we elke dag graag doen, echt wel iets betekenen. Hoe moeilijk het soms was, ik had het gevoel dat we hier samen sterker zouden uitkomen. Bovendien is Sterker het meest persoonlijke nummer op de plaat.

Tijdens de coronaperiode ben ik een paar mensen die heel dicht bij mij stonden, verloren. Onder wie Caroline, een vriendin. Ze had pancreaskanker, maar ook al had zij het heel moeilijk, ze vroeg altijd aan anderen hoe het met hén was. Dat heeft me geïnspireerd om Sterker te schrijven.”

Gestorven

“Ik ben nog langsgeweest om het te laten horen. Dat was een heel intiem en speciaal moment. Toen ik een paar minuten later thuiskwam – ze woonde drie straten verderop in Deerlijk – en de sleutel in de deur stak, kreeg ik telefoon van haar man dat ze gestorven was. Ze heeft gewacht tot ze het nummer heeft kunnen horen. Dat we het binnenkort in het Sportpaleis gaan spelen en dat het nog veel voor haar betekend heeft, dat maakt het heel persoonlijk. Als ik liedjes als Sterker kan brengen, betekent dat niet alleen veel voor mij, maar ook voor de mensen rond die nummers. Bijvoorbeeld bij Speeltijd (over zijn beste vriend Robbie, die overleed bij een auto-ongeluk, red.) sms’t de mama van Robbie me als ze in de supermarkt zijn nummer hoort: Dankzij u is Robbie er weer bij vandaag. Dat betekent zoveel.”

Stadion

De wereld draait voor jou met Regi is niet de enige samenwerking op de plaat. Voor Klaarlichte dag kon hij rekenen op Milo Meskens. “Je voelt de hand van Milo. De muzikale lijn is daar gezet door de akoestische gitaar, terwijl dat bij ons niet zo vaak gebeurt. Ik ben er heel blij mee.”

Niels Destadsbader heeft op z’n plaat zowel met Milo Meskens (links) als met Regi (rechts) samengewerkt.  carlo coppejans

Net als met Ik kan niet zonder jou. “Ik vind dat een van de mooiste ballades die we al geschreven hebben. Dat begon al met die ene zin: Ik kan niet zonder jou, en dan die melodie. Ik hoorde meteen een heel stadion meezingen.”

Ode aan schoonzus

En je kan het bijna een traditie noemen, ook nu is er een nummer met een meisjesnaam als titel op de plaat beland. Er waren al Sara, Annelies en Gloria. Nu is daar Eline. “Er zijn verschillende vrouwen die belangrijk zijn of geweest zijn in mijn leven. En je schrijft vaak ook over hetgeen wat je het liefste ziet. (lacht) Bovendien merken we dat als we die nummers brengen, er altijd mensen in het publiek zitten met een bordje om te wijzen naar hun vriendin: Dit is Sara!

Dus mag Kevin, de broer van Niels, binnenkort vanuit het publiek met een bordje naar zijn vrouw wijzen. Want zij is de Eline in kwestie. “Ik woonde nog bij mijn ouders, toen ze voor het eerst bij ons langskwam. Toen ik de deur opendeed, dacht ik: Amai, dat is wel een heel mooie vrouw. En toen bleek dat ze niet voor mij, maar voor mijn broer kwam. Voor het nummer heb ik daar een ludieke sfeer rond proberen te maken. Ik zie het als een cadeautje, want net als mijn broer is ook Eline belangrijk voor mij. Mijn broer kon er goed om lachen.”

Meer over Niels Destadsbader

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws