©  BELGA

 

Van der Haar is een beest, maar Iserbyt wint in Beringen

Zoals verwacht ging de overwinning op B-mine naar Eli Iserbyt die na zijn zege van een week geleden in Lokeren een twee op twee haalt. Toch heeft hij het niet op een presenteerblaadje gekregen en werd hij wat geholpen door de pech van onder meer Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar.

Freddy VaesBron: BELGA

LEES OOK. Yara Kastelijn wint Ethias Cross in Beringen na lange solo

Wielrenners, en dus ook veldrijders, zijn beesten. Dit keer was Lars van der Haar daar een sprekend voorbeeld van. Net na de start raakte bij een inhaalmanoeuvre zijn schouder uit de kom. De Nederlander duwde het er eigenhandig weer in. Een bijzonder pijnlijke manipulatie. “Dat is het zeker”, beaamde Van der Haar nadat hij nog als tweede over de meet was gebold. “Gelukkig had ik er tijdens de wedstrijd geen last meer van. Morgen zal dat wel iets anders zijn”, glimlacht hij. “Tijdens de eerste beklimming van de terril wilde ik al lopend in een bocht twee concurrenten passeren. Daarbij hield ik mijn fiets iets te ver van het lichaam waardoor de schouder uit de kom schoot. Ik ben moeten gaan zitten om dat op te lossen. Uiteraard kostte me dat nogal wat plaatsen en tijd op de kopgroep.”

Vooraan hadden zich vier renners afgezonderd. Toen al was duidelijk dat de winnaar uit de kopgroep van vier zou komen. Eerst leek het erop dat het Laurens Sweeck zou kunnen worden. Nochtans had hij vooraf laten horen dat dit parcours niet zijn ding was en misschien ook wel niet geschikt voor een veldrit. Maar onder druk van Toon Aerts, die het commando overnam, moest Sweeck vooraan afhaken. Net als Vanthourenhout. In volle klim liep zijn versnellingsapparaat vast en de West-Vlaming moest de wedstrijd verlaten. Iserbyt bleek niet de benen van een week geleden in Lokeren te hebben en moest bijten om in de buurt van Toon Aerts te blijven, die duidelijk betere benen had dan in Lokeren. “Ik was in Lokeren inderdaad niet mijn eigen zelf”, aldus Toon. “Een echte verklaring heb ik daar niet voor. Vandaag reed ik op een niveau waarmee ik zeker tevreden kan zijn.”

Lars van der Haar, Eli Iserbyt en Daan Soete. 

Lars van der Haar, Eli Iserbyt en Daan Soete. ©  BELGA

Helaas liep plots zijn voorband leeg waardoor voor Iserbyt de weg naar een tweede zege breed open lag. Al kwam een herstelde Van der Haar daar ei zo na nog een stokje voorsteken. Hij kwam van heel ver terug en vatte de laatste ronde aan met slechts zeven seconden achterstand op leider Iserbyt. “Ik zag hem komen”, aldus Iserbyt. “Maar ik bleef rustig. Omdat ik al heel diep was geweest op dit bijzonder lastige parcours, moest ik mezelf de tijd geven om wat te recupereren om dan tijdens de laatste beklimming nog eens alles te geven. Ik verwachtte dat Lars dan wel weer wat terrein zou moeten prijsgeven.” En zo bleek ook.

De derde podiumplaats ging naar Daan Soete die deze in de laatste ronde nog voor de neus van Sweeck weg snoepte. “Kort geleden had ik hier een mountainbikewedstrijd gewonnen en ik wist dat indelen heel belangrijk zou zijn. Aanvankelijk heb ik daarom mijn eigen tempo gereden om de laatste twee ronden alles op alles te zetten. Een goede keuze zo is nu gebleken.”