Salah Abdeslam staat deze maanden nog terecht in Frankrijk voor zijn rol in de aanslagen in Parijs. 

Tien verdachten van aanslagen in Brussel en Zaventem doorverwezen naar hof van assisen

Bron: BELGA

In het dossier over de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zullen tien verdachten zich moeten verantwoorden voor het hof van assisen. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vrijdag beslist.

LEES OOK. Salah Abdeslam op terreurproces in Parijs: “We vielen Frankrijk en de Franse bevolking aan, maar het was niets persoonlijks”

Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi.

De aanslagen van 22 maart op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek kostten het leven aan 32 mensen, en ongeveer 340 personen raakten gewond. Beide aanslagen kwamen een viertal maanden na de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs en waren het werk van dezelfde cel IS-terroristen. Drie terroristen, Najim Laachraoui en Ibrahim en Khalid El Bakraoui, lieten die dag het leven, maar in de weken en maanden nadien werden in totaal dertien personen in verdenking gesteld.

Najim Laachraoui. ©  AFP

In januari had de Brusselse raadkamer geoordeeld dat tien van die dertien verdachten voor het hof van assisen moeten terechtstaan. Het ging om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi. De drie andere verdachten, Faycal C., Brahim Tabich en Youssef El Ajmi, werden buiten vervolging gesteld.

Het federaal parket had gevraagd om de broers Farisi door te verwijzen naar de correctionele rechtbank en niet naar het assisenhof. Een aantal advocaten van de slachtoffers had zich daarbij aangesloten, andere burgerlijke partijen drongen dan weer aan op één enkel proces, voor het assisenhof, terwijl ook de advocaat van Smail Farisi zelf zijn voorkeur voor een assisenproces liet blijken. De kamer van inbeschuldigingstelling heeft die beslissing van de raadkamer nu bevestigd en beide broers Farisi toch doorverwezen naar het assisenhof.

960 burgerlijke partijen

In het dossier hebben zich intussen al 960 mensen burgerlijke partij gesteld, terwijl 310 anderen zich hebben aangemeld als benadeelde persoon.

Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, zou het assisenproces over de aanslagen in september 2022 van start gaan in de Justitia-site, in de voormalige Navo-gebouwen in Evere.

Meer over Aanslagen Brussel

Aangeboden door onze partners