©  afp

 

Nieuw werk ontdekt van Vincent van Gogh

Een voorstudie voor de tekening Worn out uit 1882 is van de hand van Vincent van Gogh. De tekening is volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend dan het uiteindelijke werk. Ze is vanaf vrijdag te zien in het Amsterdamse museum.

feeBron: belga

De zogenoemde Studie voor Worn out is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die anoniem wil blijven. Hij vroeg het Van Gogh Museum in Amsterdam onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Propjes stijfsel

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn tijd in Den Haag. De link met Worn out is volgens hem evident. De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen.

“Ook het materiaalgebruik strookt met alles wat je in een Van Gogh-tekening uit die periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager, het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk.” Ook de achterkant, met beschadigingen op de hoekjes, past bij de gebruikelijke manier waarop Van Gogh een vel papier op zijn tekenplank bevestigde, namelijk met propjes stijfsel.

Worn out is volgens het museum “een van de krachtigste figuurtekeningen uit Van Goghs Haagse periode”. In brieven aan zijn broer Theo en vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh al uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Volgens het museum geeft de studie een bijzondere inkijk in het werkproces.

Vrij zeldzaam

Museumdirecteur Emilie Gordenker is blij met de vondst. “Het is vrij zeldzaam dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn trots dat we deze vroege tekening en het verhaal erover met de bezoekers van ons museum kunnen delen.”

De laatste keer dat er een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het ging om de Parijse tekening De heuvel van Montmartre met steengroeve van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij – wat zeldzamer is – toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder: Zonsondergang bij Montmajour.

De voorstudie is tot 2 januari te zien in de vaste collectiepresentatie, samen met Worn out en andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd.

Meer over Kunst