Nieuwe iPhone en iPad voorgesteld: dit zijn de nieuwigheden

Weken ervoor werd er gespeculeerd welke nieuwigheden Tim Cook uit zijn hoed zou toveren tijdens het virtuele herfstevent van Apple. Het lange wachten werd beloond. De nieuwe iPhone 13 is er eindelijk. Met een beter scherm, grotere batterij, snellere processor en betere camera’s dan zijn voorganger.

Iets meer dan een uur had CEO Tim Cook nodig om alle nieuwe producten erdoor te jagen, met coole muziek en vlotte presentaties. De fans werden op hun wenken beloond. De iPhone 13 ziet er misschien grotendeels hetzelfde uit als zijn voorganger, volgens Apple heeft het toestel “ de snelste processor ter wereld.” Voor een smartphone tenminste. Met dan aan de A15-chip. Ook het design is lichtjes veranderd. Nummer 13 ziet er slanker uit. De zogenaamde notch, de uitstulping in het scherm waar sensoren zitten voor onder meer de gezichtsherkenning, is kleiner geworden.

Net als afgelopen jaar komt het toestel in vier versies en drie verschillende maten. De twee duurdere Pro-modellen hebben betere camera’s en een scherm dat vaker kan verversen waardoor bewegende beelden vloeiender zijn. Opvallend is de Cinematic Mode, een portretfunctie voor video, zeg maar. Tijdens het event liet niemand minder dan Hollywoodregisseur Kathryn Bigelow zien wat je er allemaal mee kon aanvangen. Een film draaien lijkt geen verre droom meer.

Beide Pro’s zullen beschikbaar zijn met een opslagruimte van 1 TB. Een primeur voor Apple. Nadeel is dat u voor de paradepaardjes flink in de buidel moet tasten. Voor de Pro betaal je 1.159 euro, voor de Pro Max 1.259 euro. De nieuwe hebbedingen zijn vanaf 24 september verkrijgbaar.

Apple Watch 7

De Apple Watch 7 was een grotere verrassing. Volgens de geruchten zou het nieuwe slimme horloge qua ontwerp op de nieuwste iPhones en iPads gaan lijken, maar dat bleek niet zo te zijn. Wat wel klopte, was dat het scherm groter is, tot 20 procent, zonder dat de buitenkant van het horloge veel groeide. De randen zijn tot 40 procent dunner geworden. Ook de processor is sneller.

 

 ©  EPA-EFE

Nieuwe iPad

Verder kreeg de “gewone” iPad een upgrade met een snellere processor en een betere camera aan de voorkant. De iPad Mini, het kleinste model van de tablet van Apple, werd grondiger opnieuw ontworpen en lijkt nu op onder meer de iPad Air en de iPad Pro. Dat model kreeg verder een beter scherm, snellere processor en betere camera’s.

    Meer over Apple