Nieuwe iPhone en iPad voorgesteld: dit zijn de nieuwigheden

Weken ervoor werd er gespeculeerd welke nieuwigheden Tim Cook uit zijn hoed zou toveren tijdens het virtuele herfstevent van Apple. Het lange wachten werd beloond. De nieuwe iPhone 13 is er eindelijk. Met een beter scherm, grotere batterij, snellere processor en betere camera’s dan zijn voorganger.

Iets meer dan een uur had CEO Tim Cook nodig om alle nieuwe producten erdoor te jagen, met coole muziek en vlotte presentaties. De fans werden op hun wenken beloond. De iPhone 13 ziet er misschien grotendeels hetzelfde uit als zijn voorganger, volgens Apple heeft het toestel “ de snelste processor ter wereld.” Voor een smartphone tenminste. Met dan aan de A15-chip. Ook het design is lichtjes veranderd. Nummer 13 ziet er slanker uit. De zogenaamde notch, de uitstulping in het scherm waar sensoren zitten voor onder meer de gezichtsherkenning, is kleiner geworden.

Net als afgelopen jaar komt het toestel in vier versies en drie verschillende maten. De twee duurdere Pro-modellen hebben betere camera’s en een scherm dat vaker kan verversen waardoor bewegende beelden vloeiender zijn. Opvallend is de Cinematic Mode, een portretfunctie voor video, zeg maar. Tijdens het event liet niemand minder dan Hollywoodregisseur Kathryn Bigelow zien wat je er allemaal mee kon aanvangen. Een film draaien lijkt geen verre droom meer.

Beide Pro’s zullen beschikbaar zijn met een opslagruimte van 1 TB. Een primeur voor Apple. Nadeel is dat u voor de paradepaardjes flink in de buidel moet tasten. Voor de Pro betaal je 1.159 euro, voor de Pro Max 1.259 euro. De nieuwe hebbedingen zijn vanaf 24 september verkrijgbaar.

Apple Watch 7

De Apple Watch 7 was een grotere verrassing. Volgens de geruchten zou het nieuwe slimme horloge qua ontwerp op de nieuwste iPhones en iPads gaan lijken, maar dat bleek niet zo te zijn. Wat wel klopte, was dat het scherm groter is, tot 20 procent, zonder dat de buitenkant van het horloge veel groeide. De randen zijn tot 40 procent dunner geworden. Ook de processor is sneller.

 

 ©  EPA-EFE

Nieuwe iPad

Verder kreeg de “gewone” iPad een upgrade met een snellere processor en een betere camera aan de voorkant. De iPad Mini, het kleinste model van de tablet van Apple, werd grondiger opnieuw ontworpen en lijkt nu op onder meer de iPad Air en de iPad Pro. Dat model kreeg verder een beter scherm, snellere processor en betere camera’s.

 • En de show is begonnen. Uw host: Tim Cook.
 • Apple stelt een nieuwe 10.2 inch iPad voor. Meteen de eerste verrassing. de iPad heeft een krachtige A13 chip, waardoor het toestel tot 20 procent sneller is dan het vorige model. Apple beweert dat de iPad nu drie keer sneller is dan een Chromebook, van concurrent Google. Met een opslagruimte van 64 GB kost de nieuwe iPad in de VS 329 dollar.
 • De nieuwe 8.3 inch iPad Mini - prijs: 499 dollar in de VS- krijgt een hele boel nieuwe features en kleuren (o.a. roze en paars). De Mini heeft 5G en is tot 40 keer sneller dan zijn voorganger. De mini ondersteunt USB-C en Apple Pencil. De speakers en camera -12 MP-  op het toestel zijn verbeterd. Video's kunnen opgenomen worden in 4K.
 • Op naar de Apple Watch. En die heeft een breder scherm.
 • Nummer 7 (Series 7) is 20 procent groter dan de Series 6. De Apple Watch laadt 33 procent sneller op dan de vorige versie. De batterij gaat 18 uur mee. En je kan ermee onder water, tot 50 meter diep. De reeks zal beschikbaar zijn in vijf nieuwe kleuren. Prijs in de VS start vanaf 399 dollar. 
  Een nieuw Fitnessprogramma wordt geïntroduceerd in 15 landen, in zes verschillende talen. Het is vooral geschikt voor Apple Watches.
 • En nu waar de fans wellicht voor op het puntje van hun stoel zitten: de iPhone 13. Wat zijn de nieuwigheden?
 • De iPhone13 heeft een dunner design, vernieuwde diagonale camera's - 2 om precies te zijn - en een groter scherm. Er is keuze uit vijf kleuren: roze, blauw, zwart, wit en rood. Ook de iPhone Mini wordt voorgesteld.
 • Zowel de batterij van de iPhone13 als die van de Mini zijn verbeterd. Bij de Mini gaat ze 1,5 keer langer mee dan de vorige versie van de Mini. En voor de iPhone 13 zou de batterij 2,5 keer langer meegaan. Prijzen voor de Mini: 699 dollar. 799 dollar voor de iPhone13.
 • Dit is een screenshot van de specificaties van de iPhone13, tijdens het live event van Apple.
  The iPhone 13 heeft een nieuwe chip, ontworpen door Apple: de A15 Bionic. Volgens Apple is het het "de snelste processor in een smartphone". 
  De camera is verbeterd, met een snellere sensor. De lens telt vijf elementen en heeft een Cinematic Mode, waarmee je zelfs als leek een vrij professioneel ogende film mee kan schieten. 
 • Op naar de iPhone 13 Pro: volgens Apple de meest krachtige smartphone ter wereld.
 • De 6,1-inch iPhone 13 Pro en 6,7-inch iPhone 13 Pro Max hebben dezelfde A15 Bionic-chip als de iPhone 13 en iPhone 13 mini. Maar ze hebben ook een super snelle processor, die tot 50 procent sneller grap​hics kan verwerken, wat vooral interessant is voor gamers.

  De Pro-apparaten hebben ook een helder Super Retna XDR-scherm.
  Het camerasysteem kreeg ook een stevige opfrisbeurt. Het wordt geleverd met een nieuwe telelens van 77 mm met optische zoom (3X) en nieuwe groothoekcamera's.
  De iPhone 13 Pro gaat 1,5 langer mee dan de 12 Pro. De iPhone 13 Pro Max doet het nog beter met 2,5 uur dan voorganger Pro Max 12.

  De toestellen zijn er in grafiet, goud, zilver en blauw.
  De Pro en Pro Max zijn de duurste uit het pak. Voor de een betaal je in de VS 999 dollar, voor de ander 1.099 dollar.

Meer over Apple