©  BELGA

Wielrennen

Hij is klaar voor het WK: Mathieu van der Poel wint bij comeback meteen Antwerp Port Epic

Voor het eerst sinds zijn pijnlijke val op de Olympische Spelen was van der Poel opnieuw van de partij. Op de Antwerp Port Epic deed hij meteen mee voor de prijzen. En ja hoor, na een sprintduel tegen zijn landgenoot Taco van der Hoorn schreef hij deze eendagskoers ook op zijn naam.

Jens Heylen

De Antwerp Port Epic. Een eendagskoers waar de renners zich over gravel, onverharde stroken en kasseien een weg moesten banen. Al snel werd duidelijk dat van der Poel deze koers met stip aangeduid had. Nadat een eerste kopgroepje gegrepen werd, was het de beurt aan die van Alpecin-Fenix. Een totaal van 13 renners met daarin van der Poel, De Bondt, Merlier, van der Hoorn, Robeet, van Poppel en Rickaert, reden zich los van de rest. Achter hen vormden Tiesj Benoot en Bert De Backer het achtervolgende groepje. Zij bleven echter lang op 40 seconden hangen van de 13 leiders hangen. De winnaar zat dus bij die 13 uitverkorenen.

LEES OOK. Mathieu van der Poel gaat zichzelf testen: “Vanavond weet ik of ik het WK zal rijden”

Op 25 km van het einde, tevens op de gravelstrook, demarreerde van der Poel vanuit de kopgroep. Taco van der Hoorn reed als enige vlot naar zijn landgenoot toe en het duo stoomde richting een minuut voorsprong naar de finish. Dat we een Nederlandse winnaar kregen, werd snel duidelijk want beide heren vergrootten hun voorsprong tot anderhalve minuut. Het moest dus beslist worden in een sprintonderonsje. Van der Hoorn zette als eerste aan maar moest de wet van de sterkste meteen ondergaan. Van der Poel reageerde meteen en liet van der Hoorn kansloos achter.

 

 ©  BELGA

Van der Poel: “Opgelucht dat rug me niet hinderde zoals die dat soms wel doet”

“Heel leuk om te winnen, maar dat neemt het gesukkel van de voorbije maanden niet helemaal weg. Ik heb belangrijke doelen voor mij gemist, maar ben blij dit terug te kunnen. Het viel redelijk goed mee met mijn rug, alleen het laatste half uur toen er echt gekoerst werd, had ik wat last. Maar het was niet zo dat het mij hinderde zoals het soms wel doet dus daar ben ik wel opgelucht voor”, zei van der Poel.

Over de aankomende koersen waaronder het WK liet hij zich wel nog niet helemaal uit. “Volgende week zal ik wellicht beslissen over het WK en Parijs-Roubaix. Afwachten hoe ik ga reageren de komende dagen. Dit is een koers die ik al heel lang wou rijden, zeker met de vele grindstroken waar ik met mijn techniek ook veel kan goedmaken. Heel blij met deze overwinning. Waar ik aanging, dat was het lastigste deel van de koers. Geluk dat Taco volgde, die meereed tot op een kilometer van het einde. Respect dat hij meekoerste”, aldus van der Poel.

Meer over Mathieu van der Poel