©  AFP

Joe Biden verdedigt nogmaals terugtrekking uit Afghanistan: “Laat ons serieus blijven”

Bron: BELGA

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zaterdag, op de twintigste verjaardag van de aanslagen van 11 september, zijn beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan andermaal verdedigd. De Verenigde Staten kunnen niet alle landen waar Al Qaida is gevestigd binnenvallen, aldus de Amerikaanse president.

“Of Al Qaeda kan terugkeren? Ja, maar ik zal je wat vertellen, ze zijn al terug op andere plaatsen”, verklaarde Biden aan de aanwezige journalisten in Shanksville in Pennsylvania, waar een van de vier gekaapte vliegtuigen twintig jaar geleden neerstortte.

“Wat de strategie is? Moeten we alle plaatsen waar Al Qaeda zich bevindt binnenvallen en daar troepen stationeren? Laat ons toch serieus blijven”, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president ligt de laatste weken zwaar onder vuur voor de chaotische terugtrekking uit Afghanistan. Biden herhaalde dat de poging om Afghanistan te verenigen een fout was. Volgens de president hebben de Amerikanen hun missie vervuld door Osama bin Laden, de stichter van Al Qaeda, te doden en zijn groepering uit Afghanistan te verjagen.

De Amerikanen vielen Afghanistan binnen kort na de aanslagen op 11 september. De oorlog in Afghanistan zou uiteindelijk de langste worden in de Amerikaanse geschiedenis.

Bidens voorganger Donald Trump haalde zaterdag andermaal hard uit naar zijn Democratische opvolger. Hij laakte de “incompetentie” van Biden en betreurde de “verschrikkelijke” terugtrekking uit Afghanistan.

Biden zit naar eigen zeggen niet al te zwaar in de maag met zijn gedaalde populariteit. “Ik ben een grote jongen. Ik doe dit werk al een tijdje”, besloot de 77-jarige Amerikaanse president.

Meer over Joe Biden

Aangeboden door onze partners