© Belga

Jean-Michel Saive verkozen tot nieuwe voorzitter BOIC, Heidi Rakels haalt uit: “Geen nood aan nieuwe wind”

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft een nieuwe voorzitter. De stemgerechtigden verkozen ex-tafeltennisser Jean-Michel Saive (51) tot opvolger van Pierre-Olivier Beckers die het BOIC leidde van 2004 tot nu. Saive stond als tafeltennisser maar liefst zeven keer op de Olympische Spelen en was reeds vice-voorzitter van het hoogste Belgische sportorgaan. De Luikenaar moest het in de verkiezing opnemen tegen ex-judoka en olympische medaillewinnares Heidi Rakels.

Saive kreeg 66 procent van de stemmen achter zijn naam en haalde het daarmee ruimschoots van Rakels die op bijna 32 procent bleef steken.

Heidi Rakels: “BOIC heeft geen nood aan nieuwe wind”

Ex-judoka Heidi Rakels feliciteerde Jean-Michel Saive met zijn aanstelling maar haalde tegelijk uit naar de sportbonden die voor Saive hadden gekozen. “Men heeft geen nood aan een nieuwe wind in het BOIC, dat is heel duidelijk”, klonk het. “Ik ben heel erg teleurgesteld voor het grote verschil. Men vindt het goed zoals het is en dat moet blijkbaar zo blijven. Jammer want ik had veel hogere doelstellingen.”

Rakels spaarde niemand. “Ik ben veel ambitieuzer en heb mijn doelstellingen duidelijk gemaakt. Maar daar heeft men geen nood aan bij het BOIC. Bij Ost Belgien (de Oostkantons, red) en Sport Vlaanderen is men wel ambitieus… Ja, kijk, het is wat het is. Ik wilde iedereen meetrekken, ik wilde ADEPS (Waalse tegenhanger Sport Vlaanderen) meetrekken. Ik wilde voor iedereen even goed doen, dat weten jullie ook. Maar men heeft geen nood aan enige kennis van buitenaf. Men heeft geen nood aan een werker, men heeft geen nood aan een vechter. Men heeft gekozen en de keuze was heel duidelijk.”

Rakels had de duidelijke nederlaag niet zien aankomen. “Tijdens mijn ronde bij de federaties zei de meerderheid dat men voor mij zou stemmen. Men liegt dus ook nog. Uiteindelijk moet er tussen mensen gekozen worden en de keuze is heel duidelijk.”

Een gemiste kans, vindt de onderneemster. “Leg mijn CV naast die van Saive, leg wat ik gedaan heb naast wat Saive gedaan heeft. Leg dit aan Nederlanders voor die geen van ons beiden kennen, die niets van de taal weten, dan weet je wie er gekozen wordt. In een Raad van Bestuur zitten is geen verdienste, ergens zitten is geen verdienste. Ik heb alle sympathie voor Jean-Mi, hij is een vriend van mij. Ik heb geen kritiek op hem maar ik heb wel een probleem met het feit dat mensen niet voor een frisse wind kiezen. Die waait wel bij de gemeenschappen, maar niet bij het BOIC. Daar heeft men geen nood aan een frisse wind. Wat nu? Ik heb drie keer gesolliciteerd voor een onbetaalde job in de sportwereld en ik ben drie keer afgewezen. Sorry, ik solliciteer niet meer.”

Een emotionele Jean-Michel Saive. 

Een emotionele Jean-Michel Saive. ©  BELGA

Jean-Michel Saive: “Ook ik wil meer medailles”

Uiteraard was Jean-Michel Saive tevreden met zijn verkiezing tot nieuwe BOIC-voorzitter. “Natuurlijk was er stress”, reageerde de ex-tafeltennisser. “Het is een verkiezing dus je weet nooit wat er gebeurt. Uiteindelijk ben ik blij met de overwinning die zelfs ruimer was dan verwacht. Ik wist dat dit resultaat tot de mogelijkheden behoorde maar het had evengoed kunnen kantelen. Ik heb Heidi gefeliciteerd met haar dynamische campagne maar ook ik heb mijn job gedaan en dat heeft gerendeerd.”

Saive verwijst naar zijn ervaring binnen het BOIC. “Dit is niet het resultaat van de laatste maand”, zegt hij. “De mensen hebben gezien wat voor werk ik lever in de commissies en binnen de internationale olympische beweging, al meer dan twintig jaar. Ook dat speelt mee. Als je dan kan winnen van een tegenstander, of beter concurrent als Heidi, dan maakt dat de overwinning alleen maar mooier.”

De nieuwe BOIC-voorzitter erkent dat zijn netwerk misschien wel de doorslag heeft gegeven. “Ik ken het systeem, ik ken veel mensen. Het is niet zo dat ik pas de jongste twee maanden in het wereldje ben opgedoken, de mensen kennen me al veel langer dan dat. Heidi heeft een sterk profiel maar ik draai al twintig jaar mee in de olympische beweging.”

Saive erkent dat er gevoelige punten waren. “Zij is vrouw, ik een man. Zij is nederlandstalig en ik ben franstalig. Dat zijn elementen die een rol hebben gespeeld. Of er nu een Nederlandstalige CEO moet komen? Goh, dit betekent gewoon dat we de procedure moeten heropstarten die op standbye werd gezet met de kandidatuur van Heidi.”

De kritiek van Heidi Rakels als zou het BOIC niet willen dat er een nieuwe wind waait, werd diplomatisch benaderd. “Net na een verloren of gewonnen verkiezing is het altijd moeilijk om te reageren”, aldus Saive. “De speech van Pierre-Olivier Beckers (uittredend voorzitter, red) heeft heel goed de verwezenlijkingen van het BOIC toegelicht. Het kan altijd beter, we willen dat het beter wordt. Het zit in het DNA van een atleet om altijd maar beter te willen doen. En dat gaan we ook realiseren, samen met de federaties en de gemeenschappen. Maar het is niet het moment om grote veranderingen door te voeren. De Winterspelen komen er al over vijf maanden, de Spelen in Parijs staan al over drie jaar op het programma. Natuurlijk willen we beter doen maar ik vergelijk niet met Nederland, wel met landen met een vergelijkbare structuur zoals Zwitserland. Het is zaak om de details aan te pakken die het verschil maken tussen een vierde plaats en een medaille.”

Rakels stelde één medaille per miljoen inwoners voorop. “Waarop Heidi zich hiervoor gebaseerd heeft, weet ik niet”, aldus Saive. “Als ieder land dit nastreeft… Ik hoop uiteraard op meer medailles.”

Kim Gevaert krijgt Orde van Verdienste

In de marge van de verkiezing kreeg Kim Gevaert de Orde van Verdienste van het BOIC uitgereikt. Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 sprintte Gevaert met de estafetteploeg naar de tweede plaats op de 4x100m. Een zilveren medaille die acht jaar later goud zou worden. Maar ook individueel is haar palmares indrukwekkend: Europees kampioene op de 100 en de 200m, brons op het WK met de 4x100m, WK-finales op de 100 en de 200m, 3 keer Europees indoorkampioene en 2 WK-medailles op de 60m. Nog altijd is zij de snelste Belgische op de 60m indoor, de 100m en de 200m.

“Bij haar is een glimlach nooit ver weg, haar enthousiasme was altijd de beste reclame voor de atletiek”, klinkt het. “Veel van onze huidige talenten, zoals Paulien Couckuyt, keken naar haar op. Maar haar uitstraling reikt veel verder dan de atletiekpiste. Voor alle mooie momenten die ze door de sport heeft gekregen, geeft ze er minstens evenveel terug. Ze is geëngageerd en heeft een hart voor de anderen. Als ambassadrice voor SOS Kinderdorpen geeft ze kinderen de kansen die ze verdienen. Zelfs in de moeilijke afgelopen maanden, en ondanks een lange quarantaine, motiveerde ze anderen om ‘Sterker dan corona’ te zijn.”

 

 ©  BELGA

(Hans Jacobs)