©  EPA-EFE

Klap voor Apple: Epic Games krijgt gelijk in rechtszaak tegen technologiereus

De Amerikaanse technologiereus Apple moet ontwikkelaars toelaten om gebruikers van apps door te sturen naar externe betalingssystemen. Dat heeft een rechter vrijdag beslist in de zaak die gamesontwikkelaar Epic Games tegen Apple aangespannen had.

Bron: BELGA

De uitspraak is een zware klap voor Apple. Epic Games beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen. Een federale rechter in de VS gaf Epic Games vrijdag gelijk na een wereldwijd gevolgd proces, maar oordeelde ook dat de spelletjesontwikkelaar Apple een schadevergoeding moet betalen wegens contractbreuk.

Volgens rechter Yvonne Gonzalez Rogers zijn er geen bewijzen die staven dat Apple een monopoliepositie heeft, zoals Epic Games beweerde. “Succes is niet illegaal”, zei ze.

De uitspraak van de rechter kan zware gevolgen hebben voor de winstgevendheid van de App Store, die jaarlijks goed is voor 20 miljard dollar en een winstmarge van meer dan 75 procent. Apple zal naar verwacht wordt in beroep gaan tegen de beslissing.

Meer over Apple