© Gerrit Schuermans

Jongste student van het land (15) klaar om tweede jaar aan Hogeschool PXL te starten

Bilzen -

Op zijn twaalfde had Iren Van der Beek zijn middelbaar diploma op zak. In 2020, op 14-jarige leeftijd, begon hij aan het eerste jaar Toegepaste Informatica bij PXL-Digital waarin hij met glans slaagde. “Het was eigenlijk makkelijker dan gedacht, dus verhogen we nu het aantal studiepunten voor het tweede jaar”, vertelt de 15-jarige Iren Van der Beek.

Gerrit Schuermans

Terwijl andere jongens van zijn leeftijd op de schoolbanken de leerstof van het derde middelbaar aansnijden, boog Iren Van der Beek (14) uit Bilzen zich over zijn vak IT Essentials en Web Essentials. “Sinds het eerste leerjaar loop ik al voor, en door mijn autisme ben ik gestart met thuisonderwijs”, steekt Iren van wal. “Mijn mama werd mijn leerkracht. En met succes. Op mijn tiende was ik al begonnen met de derde graad BSO voor een middelbaar diploma. Op mijn twaalfde hadden mijn zus en ik al een middelbaar BSO diploma. Daarna studeerde ik twee jaar thuis en was ik ook veel aan het programmeren.”

“Begin dit jaar besloten mijn ouders om de verschillende opties om te studeren voor mij te verkennen”, vertelt Iren. “Op de Sid-In in Genk gingen we op zoek naar een IT-opleiding en zo kwamen we bij de Hogeschool PXL uit. Mijn eerste jaar viel erg goed mee. Ik vond het programmeren heel leuk en vooral om in een comfortabele tak van de computerkunde uit mijn comfortzone te komen. Met het vak ‘Communication skills’ liep ik echter een beetje achter, maar dat was al bij al ook nog wel te doen.”

Jeugdig enthousiasme

“Of ik de volgende Bill Gates of Elon Musk wil worden? (denkt na) Op vlak van IT heb ik eigenlijk geen groot voorbeeld, ik vind het gewoon leuk. Later wil ik graag iemand worden die vooral vriendelijk is en met computers werkt. Naast programmeren, speel ik graag Minecraft en Rocket League. Ik ben ook bezig met verschillende soorten hardware. Maar even graag tokkel ik wat op mijn ukelele of laat ik mij even gaan op mijn drumstel, piano of gitaar. Ik vind muziek heel leuk. Of mijn autisme een stempel op mijn leven drukt? Ik kan daar eigenlijk niet zo veel over vertellen omdat ik niet weet hoe het leven zou zijn zonder autisme.”

“Of Iren de volgende Elon wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen”, zegt Tristan Fransen, departementshoofd PXL-Digital aan de Hogeschool PXL. “Het is de eerste keer dat we zo’n jonge student in de opleiding hebben, dus voor ons was het ook een beetje een zoektocht. Hij behaalde alvast enkele mooie resultaten en samen met de lectoren en studentenondersteuners trachten we hem alvast zo goed mogelijk te begeleiden. Zijn jeugdig enthousiasme maakt het een plezier om hem in de klas te hebben. En dat samen met motivatie en inzet vormen belangrijke factoren om te slagen in de opleiding.”

https://www.pxl.be/

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio