©  REUTERS

WK voetbal

FIFA zet door, maar UEFA voelt niets voor WK om de twee jaar en spreekt zelfs van boycot

De UEFA voelt er niets voor om in de toekomst om de twee jaar een wereldkampioenschap voetbal te houden. Voorzitter Aleksander Ceferin sprak zelfs voorzichtig al van een boycot, nu een werkgroep van de FIFA het voorstel inmiddels concreet heeft gemaakt. “We kunnen gewoon beslissen niet mee te doen”, aldus de hoogste baas van het Europese voetbal.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Volgens Ceferin heeft hij steun vanuit Zuid-Amerika, dat met Brazilië en Argentinië toonaangevende landen in het internationale voetbal heeft. “Zij voelen er ook niets voor. Ik wens de FIFA daarom veel succes met het plan dit idee wereldwijd vorm te geven. Al hoop ik dat ze weer bij zinnen komen en met een beter voorstel komen.”

LEES OOK. Komt het er dan toch? Adviesgroep FIFA werkt fel bekritiseerd voorstel voor tweejaarlijks WK verder uit

Een werkgroep van de FIFA onderzoekt onder leiding van Arsène Wenger hoe de speelkalender er over enkele jaren uit moet zien. Volgens de voormalige coach van Arsenal moet er jaarlijks een groot internationaal kampioenschap zijn. Om de twee jaar een WK, afgewisseld met de continentale titeltoernooien, zoals het Europees kampioenschap. Het WK vindt nu om de vier jaar plaats.

Aleksander Ceferin. 

Aleksander Ceferin. ©  AP

De oppositie tegen het voorstel is niet nieuw. In de voetbalwereld bestaat vooral vrees voor overbelasting van de spelers, die nu al gebukt gaan onder een stampvolle kalender. “Elk jaar een zwaar landentoernooi van een maand is dodelijk voor de voetballers”, aldus Ceferin. “Daar komt bij dat deze toernooien dan een concurrent worden van andere evenementen, zoals het WK voor vrouwen en de Olympische Spelen. Neem daarom van mij aan: van dit plan komt niets terecht.”

Wat de commissie-Wenger betreft zouden de plannen na het WK van 2026 moeten ingaan.