Buren van Tomorrowland: “3 weekends? Dat is erover.”. © ATV

Tomorrowland wil volgend jaar drie weekends: “Economische noodzaak”

Tomorrowland wil volgende zomer niet twee, maar drie festivalweekends in Boom. Daarvoor gaat de organisatie een aanvraag indienen bij de betrokken gemeenten en de provincie. Als argumentatie halen ze de economische noodzaak aan.

Benjamin Praet

Achttien maanden lag de evenementensector volledig stil. En als Tomorrowland volgende zomer opnieuw plaatsvindt, zal dat drie jaar geleden zijn. Bovendien leidde uitstel bovenop uitstel tot een financiële kater van 25 miljoen euro, naast financiële zorgen voor toeleveranciers, freelancers en allerhande medewerkers.

Daarom zal de organisatie bij de gemeenten Boom en Rumst en de provincie Antwerpen een aanvraag indienen om de capaciteit van het festival uitzonderlijk te vergroten. Lees: het eenmalig mogelijk maken van drie opeenvolgende festivalweekends in juli 2022, opnieuw in recreatiedomein De Schorre. Uit economische noodzaak, en ter er compensatie van alle annuleringen. Die aanvraag zal de komende weken, in overleg met de buurtbewoners, verder worden onderzocht.

Concreet gaat het om deze weekends, waarvoor sowieso al 400.000 tickets zijn verkocht: 15, 16 en 17 juli, 22, 23 en 24 juli en 29, 30 en 31 juli.

Rust, veiligheid en gezondheid

Het zag er lang naar uit dat Tomorrowland de voorbije zomer wel zou doorgaan, maar finaal trok de organisatie er toch de stekker uit. Burgemeesters Jeroen Baert (N-VA) van Boom en Jurgen Callaerts (N-VA) van Rumst beslisten namelijk om de vergunningsaanvraag voor de uitgestelde editie te weigeren. Die had toen eind augustus en begin september moeten doorgaan.

Ze verwezen daarbij naar het ontbreken van een ministerieel besluit en een duidelijk wetgevend kader én de druk op de schouders van de politie, die alle coronacertificaten zou moeten controleren. Op de achtergrond speelde bovendien onrust bij de buurtbewoners, die onder meer verstoorde nachtrust aan het begin van het nieuwe schooljaar vreesden. “We hebben de persoonlijke, wettelijke en morele verplichting om de openbare rust, veiligheid en gezondheid te waarborgen”, aldus de burgemeesters.

De organisatie van Tomorrowland besloot daarop om geen nieuwe aanvraag in te dienen. “Gezien onze lange samenwerking met de gemeentes willen we er geen juridische veldslag van maken”, klonk het.

Meer over Tomorrowland