©  BELGA

Martinez verwacht lastige partij tegen Tsjechië: “We zitten nog niet op onze top”

Zondag (20u45) zijn de Rode Duivels toe aan deel twee van hun drieluik van september in de kwalificaties voor het WK 2022, een thuiswedstrijd tegen Tsjechië. “Het wordt een fantastische match om naar te kijken, met twee teams die vooruit zullen trekken en willen scoren”, verklaarde bondscoach Roberto Martinez zaterdag op een persconferentie in het nationaal oefencentrum in Tubeke. Verder strooide hij met lof naar Romelu Lukaku.

Vincent Van Genechten

In Tsjechië bleven de Rode Duivels in maart op een 1-1 gelijkspel steken. Op het uur was er een klasseflits van Romelu Lukaku nodig om een punt uit de brand te slepen. Diezelfde Lukaku viert zondag zijn 100e cap. “Ik mag me gelukkig prijzen dat ik Romelu heb zien ontwikkelen”, vertelde Martinez, die al bij Everton met Lukaku samenwerkte. “Hij is een icoon van het Belgisch voetbal. Morgen moet er een groot feest zijn in het stadion. 100 caps op je 28e, 66 doelpunten... Hij heeft al voor verschillende Europese topclubs gespeeld. Romelu wil steeds beter worden, zijn houding is fenomenaal. Hopelijk kan hij de kaap van 150 caps ronden. Spelers als Romelu zie je niet vaak. We moeten hem bedanken voor zijn engagement voor de nationale ploeg.”

LEES OOK. Romelu Lukaku viert honderdste cap tegen Tsjechië: “Deze generatie heeft de top nog niet bereikt”

Voor de komende opponent is Martinez beducht. “Tsjechië presteerde echt goed op het EK (in kwartfinales uitgeschakeld door Denemarken, nvdr.) en ook in Praag speelden ze goed tegen ons. Ze nemen risico’s en spelen heel dynamisch. Tsjechië is een goed team, er zit een duidelijk idee achter die ploeg. De Tsjechen hebben veel sterke punten. Ze kunnen met zeven à acht spelers aanvallen. Ook hun backs zijn offensief sterk. Ze doen goed aan mandekking en verdedigen met veel overgave. En wanneer ze de bal recupereren, zijn ze aartsgevaarlijk. In Praag hadden we de match kunnen verliezen, maar ook kunnen winnen. Uiteindelijk pakten we een punt. Dit is een belangrijke match met het oog op de eindrangschikking in de poule. We moeten nu van het thuisvoordeel profiteren, wat we door de coronapandemie eerder niet konden doen.”

 

 ©  BELGA

De stap van Eden

Tegen Tsjechië spelen de troepen van Martinez hun eerste thuismatch met publiek in bijna twee jaar. De laatste wedstrijd van de Rode Duivels voor de trouwe thuisaanhang zonder bubbelbeperkingen dateert al van 19 november 2019, toen de Duivels een klinkende 6-1 overwinning tegen Cyprus behaalden. “We zijn heel opgewonden”, stelde Martinez. “Het lijkt erop dat we wat terugkeren naar normaliteit. Voetbal met lege stadions, dat slaat nergens op. Nu kunnen we eindelijk weer emoties delen met de supporters. We kijken er erg naar uit.”

De Rode Duivels wonnen donderdagavond met 2-5 op bezoek in Estland. In die partij leek Eden Hazard, die twee seizoenen met blessureleed achter de rug heeft, opnieuw zonder muizenissen te spelen. “Ik heb nu een Eden gezien die een stap vooruit heeft gezet in vergelijking met het EK. Tegen Estland speelde hij helemaal pijnvrij. Als hij pijnvrij blijft en minuten maakt, dan zullen we opnieuw een speler zien die een wedstrijd met een actie kan beslissen. Hij zet volgens mij nu stappen in die richting. De voorbije twee jaar heeft hij veel afgezien. Eindelijk wordt hij weer zichzelf. Zijn voordeel is zijn enorme talent, en dat heeft hij nooit verloren. Hij zal opnieuw tonen wat hij presteerde voor zijn periode bij Real Madrid.”

Met tien op twaalf behouden de Belgen in groep E een voorsprong van drie punten op Tsjechië (7), dat niet verder kwam dan een magere 1-0 zege tegen Wit-Rusland. De Wit-Russen kregen eerder een 8-0 pandoering van de Rode Duivels. Volgende week woensdag volgt nog een duel op verplaatsing tegen Wit-Rusland, dat vanwege de politieke situatie in het land in het Russische Kazan afgewerkt wordt. In november zijn de twee laatste WK-kwalificatiematchen voorzien, thuis tegen Estland en in Wales.

 • Bondscoach Roberto Martinez en ex-Rode Duivel Philippe Albert zien geen oplossing voor verdedigende onrust: “Met die defensie tot WK 2022”

  In offensief opzicht hebben de Rode Duivels nog altijd niet te klagen. Maar de defensie, oh la. Wordt er niet geklaagd over de ouderdom van Alderweireld (3...
 • Hij zit nu al aan 100! Tien getuigen over dé momenten uit de interlandcarrière van Romelu Lukaku: “Geweldige atleet met goede inborst”

  Romelu Lukaku is amper 28, maar viert zondag tegen Tsjechië zijn 100ste interland als Rode Duivel. Het record staat op naam van Jan Vertonghen (131 caps), ...
 • Winnen tegen Tsjechië en het WK kan de Rode Duivels (bijna) niet meer ontsnappen

  Het NieuwsbladDe Rode Duivels spelen zondagavond tegen in principe de moeilijkste tegenstander in de WK-voorronde: Tsjechië. De opdracht is simpel. Winnen en het WK 2022...
 • Jan Vertonghen en Youri Tielemans paraat voor duel tegen Tsjechië, dat geschorste Schick moet missen

  Het NieuwsbladMeunier, Vertonghen, Tielemans en mogelijk Praet zijn door bondscoach Roberto Martinez opnieuw fit voor de dienst bevonden. Zo blijven De Bruyne, Doku, Cha...
 • Om 14u00 spreken Romelu Lukaku en bondscoach Roberto Martinez de pers toe.
 • Daar is bondscoach Roberto Martinez.

 • Martinez: "We zijn blij dat de fans terug zijn. Voetbal zonder supporters heeft geen zin."

 • Martinez: "Tsjechië deed het heel goed tegen ons in Praag én op het EK. Het team is verschillend van toen. Ze nemen risico's, zijn dynamisch. Ze hebben een duidelijk idee hoe ze spelen. Alle spelers passen daarin. Het is een goeie tegenstander."
 • Martinez: "Lukaku is een levend icoon van het Belgisch voetbal: 100 caps op 28 jaar, 66 goals. Het moet een ongelooflijk feest voor hem worden."
 • Martinez: "Tsjechië valt soms aan met 7, 8 mensen; Hun back is ongelooflijk, ze hebben Soucek. Ze verdedigen uitstekend en als ze de bal krijgen, zie je een goeie aanval. Ze voeren hoge druk. Het wordt een fantastische wedstrijd. In Praag hadden we kunnen verliezen en gelijkspelen. Maar nu hebben we wel het thuisvoordeel."
 • Martinez: "Ik hoop dat Lukaku ons 120, misschien wel 150 caps kan geven. Zoals Rom speelde tegen Estland, moet je daarvan genieten. Zo'n spelers zie je niet vaak passeren. Ik wil hem daarvoor bedanken."
 • Martinez: "Het is belangrijk om te zien hoe Eden zich voelt. Ik zie Eden die nog een stap gezet heeft sinds het EK. Tegen Estland speeld ehij helemaal pijnvrij. Dat is het startpunt. Als hij geen pijn meer heeft, kan hij weer de speler worden die een match met een actie beslist. Ik heb het gevoel dat hij daar weer naartoe gaat."
 • Martinez houdt het voor bekeken. Nu komt Romelu Lukaku, die morgen zijn honderdste cap viert.
 • Het is nog even wachten op ROM100
 • Daar is Romelu Lukaku
 • "Fier deel uit te maken van deze groep"

  Eerste vraag uiteraard: wat doen zo'n 100 interlands voor jou?
  Lukaku: "Dit betekent veel voor mij. Ik ben fier deel uit te maken van deze groep. Dit is echt speciaal. Ik hoop dat ik hier nog lang deel van kunnen uitmaken." 
 • "Cadeau voor mijn 100ste cap? Winnen!"

  Lukaku: "Het grote verschil tussen Chelsea en de Rode Duivels? Bij Chelsea zet men meer hoog druk, dat is minder bij de Duivels. Met wie ik het liefst een prijs zou pakken? Met alletwee. Ik ben blij om met alletwee te mogen spelen. Ik vind dat nog altijd een eer. Met deze generatie hebben we mooie dingen bereiken. We zitten nog niet op onze top. Ik hoop dat we de Nations League of het WK kunnen winnnen. De grootste cadeau voor mijn 100ste cap is winnen. Meer heb ik niet nodig."
 • "Tsjechië is gevaarlijk"

  Lukaku: "Tsjechië is een gevaarlijke ploeg. Toen we daar in maart speelden, was ik zwaar onder de indruk. We zullen top moeten zijn. Ik ga niets zeggen over hoe we moeten spelen maar het wordt moeilijk. We hebben daar al geluk gehad. Ze zetten veel druk en hebben veel goede, lopende spelers. Na het EK moeten we ons in vraag stellen."
 • "Record van Ronaldo? Daar praat ik niet over"

  De vraag is welke match dat hij zich herinnert van de 99 interlands tot hiertoe.
  Lukaku: "Tegen de VS op het WK 2014, tegen Brazilië op het WK 2018, thuis tegen Estland toen we met 8-1 wonnen. Er zijn nog veel andere wedstrijden, zeker de laatste vijf jaar. Het record van Ronaldo? Praat ik niet over. Hij is één van de beste spelers aller tijden, hij staat in mijn top-3."
 • "Ik speel alle matchen graag"

  Lukaku: "Ik vind het nog altijd heel plezant om die kwalificatiewedstrijden te spelen. Voor mij is een match een match. Maakt niet uit. Om de twee jaar een WK? Daar zeg ik niets over. Geen polemiek."