©  REUTERS

Einde aan geschil: AstraZeneca levert 200 miljoen vaccins aan EU, die ze zal weggeven

De Europese Commissie en AstraZeneca hebben een einde gemaakt aan hun maandenlange juridische geschil. Het farmabedrijf zal tegen eind maart 2022 200 miljoen dosissen coronavaccin leveren. Opvallend: alle dosissen worden weggeschonken aan ontwikkelingslanden.

jvhBron: reuters, Focus

Tot het einde van het eerste trimester van 2022 engageert AstraZeneca zich om nog ongeveer 200 miljoen dosissen te leveren om de 100 miljoen dosissen die de 27 lidstaten op 30 juni hadden ontvangen te vervolledigen, verduidelijkt de Europese Commissie in een mededeling. De Commissie wijst erop dat het contract dat in augustus 2020 getekend werd op 300 miljoen dosissen sloeg. Die moesten normaal gesproken tegen eind juni 2021 geleverd worden.

LEES OOK. Europa daagt AstraZeneca voor de rechter: hoe is het zover kunnen komen?

Het akkoord voorziet dat AstzaZeneca 135 miljoen dosissen aan de EU-lidstaten zal leveren tegen het einde van dit jaar, waarvan 60 miljoen voor het einde van het derde trimester van 2021. Voor eind maart 2022 komen daar nog eens 65 miljoen dosissen bij. De EU-landen weten precies wanneer ze deze leveringen mogen verwachten. Als AstraZeneca toch weer te laat is, zal het bedrijf afhankelijk van de vertraging een korting geven. Voor de al opgelopen vertraging betaalt het de EU geen vergoeding.

Cruciaal

“Er zijn significante verschillen in de vaccinatiegraad van onze lidstaten. De continue beschikbaarheid van vaccins, waaronder dat van AstraZeneca, blijft dus cruciaal”, verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Bovendien wil de EU via het COVAX-mechanisme ook meer vaccins schenken aan landen waar de vaccinatiecampagne nog nauwelijks is begonnen. AstraZeneca verklaarde op zijn beurt “zeer tevreden te zijn dat er een akkoord gevonden is”.

Van bij het begin van de levering van het vaccin, dat de Brits-Zweedse farmareus ontwikkelde met de universiteit van Oxford, lagen de Commissie en AstraZeneca op ramkoers. Het bedrijf had snel de leveringsverwachtingen voor de EU naar beneden bijgesteld. De Europese Commissie vond dat het contract niet werd nageleefd en startte een gerechtelijke procedure voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het akkoord houdt in dat deze procedure nu gestopt wordt.

Meer over AstraZeneca