©  DBA

Paardensport

Jos Verlooy neemt beste start op EK jumping, België is zesde na eerste dag

Jos Verlooy heeft met Varoune, de 13-jarige ruin waarmee hij de voorbije jaren twee keer op rij Belgisch kampioen werd, de beste start genomen op het Europees kampioenschap jumping in het Duitse Riesenbeck. Met een zesde plaats houdt de Belgische ploeg zijn kansen gaaf op eremetaal.

Valerie Van AvermaetBron: BELGA

Amper vier weken nadat de Belgische jumpingploeg brons veroverde op de Olympische Spelen van Tokio moet zij alweer haar kansen verdedigen op een Europees kampioenschap. Die opdracht is weggelegd voor olympisch medaillewinnaar Pieter Devos, die in het Duitse Riesenbeck het 12-jarig Belgisch Warmbloed Paard (BWP) Jade van de Bisschop zadelde, Jos Verlooy/Varoune, Olivier Philippaerts en de 10-jarige BWP-hengst Le Blue Diamond van ‘t Ruytershof en zijn tweelingbroer Nicola en de 11-jarige BWP-merrie Katanga van het Dingeshof.

Van dit kwartet kon enkel Jos Verlooy en Varoune in het jachtparcours de nul vasthouden. Pieter Devos/Jade van de Bisschop en Olivier Philippaerts/ Le Blue Diamond van ‘t Ruytershof stootten ieder één balk af, terwijl Nicola Philippaerts/Katanga van het Dingeshof twee keer in de fout gingen en zo voor het schrapresultaat zorgden. Met een totaal van 9,34 omgerekende strafpunten staat de Belgische ploeg op een voorlopige zesde plaats. Olympisch kampioen per ploeg, Zweden, staat aan de leiding met 3,59 punten voor Duitsland (4,77 ptn) en Zwitserland (5,47 ptn). Dat betekent dat de Zwitsers maar één balk voorsprong hebben op de Belgen en het brons voor ons land haalbaar blijft. 

Individueel staat Jos Verlooy met 2,22 omgerekende strafpunten op de 15e plaats, Pieter Devos met 3,16 strafpunten op plaats 19 en Olivier en Nicola Phillippaerts op een respectievelijke 24e en 36e plaats met 3,96 en 5,28 strafpunten. 

Donderdag om 13 uur gaat de eerste echte kwalificatieronde van start en zal duidelijk worden of de medaillekansen per ploeg en individueel realistisch blijven voor onze landgenoten.

(belga)

Meer over Paardensport