Met  eist -winnares Grace Khuabi haar plek op het podium opnieuw op. “Met eigen werk onder de riem stijgt je credibiliteit.” 

Met eist -winnares Grace Khuabi haar plek op het podium opnieuw op. “Met eigen werk onder de riem stijgt je credibiliteit.” 

Grace, winnares van ‘The voice’, lost drie maanden na overwinning eerste single: “Eindelijk kan ik iets van mezelf brengen”

Als één van de jongste deelnemers won Grace Khuabi (18) drie maanden geleden The voice van Vlaanderen. Daarna trok de zangeres zich eventjes terug, om liedjes te schrijven en haar school af te maken. Met Freedom, haar eerste single, stapt ze woensdagavond opnieuw het podium op. “Ik besef nog niet altijd dat ik nu ook ‘artieste’ ben.”

Wout Desmytere

“Stoort het als we nog snel even oefenen?” We treffen Grace Khuabi in één van de vergaderlokaaltjes boven het cultureel centrum van Middelkerke. Over een paar uur zal ze haar eerste single Freedom voor het eerst live brengen op de dijk, tijdens de – woensdagavond op VTM te bekijken – special van Tien om te zien.

Grace Khuabi bracht haar eerste single al één keer live, tijdens de opnames van ‘Tien om te zien’.  

Grace Khuabi bracht haar eerste single al één keer live, tijdens de opnames van ‘Tien om te zien’.  ©  DPG Media

Dat doet ze niet alleen, maar samen met een klein arsenaal aan dansers. Want, zoals ze al demonstreerde in de studio’s van The voice van Vlaanderen, Grace is er de vrouw niet naar om stil te blijven staan op het podium. “We kunnen het”, klinkt het gerustgesteld na de repetitie. “Ik voel nog een sprankeltje zenuwen, maar vooral veel zin om het nummer te brengen.”

Bijna drie maanden zijn verstreken sinds ze, onder begeleiding van Natalia, The voice van Vlaanderen won. “Veel optreden zat er toen niet in. Er was ook nog zoiets als school. (lacht) Ik heb me even daarop gefocust, want ik wou mijn middelbaar diploma wel halen. Schrijf maar op dat het gelukt is.”

“Het was wel eventjes wennen”, gaat ze verder. “Tijdens de opnames van The voice zat ik in een drive. Elke week repeteren, elke week op dat podium staan, elke week die spots en die camera’s … en plots was dat allemaal voorbij. Dan besef je ook dat de wereld gewoon blijft doordraaien.”

Vroedkunde

Maar Grace liet de muziek niet links liggen. Ze werkte rustig aan een aantal nieuwe nummers, waarvan ze Freedom als eerste lost. “Een vrolijk nummer, dansbaar, met soul en r&b-vibes. Dat ik het mag introduceren in zo’n tv-monument, aan de zijde van artiesten als Bart Peeters en Clouseau, is een hele eer. Ik zie hen al jaren op televisie, en ineens sta ik naast hen. Ik besef zelf nog niet altijd dat ik nu ook ‘artieste’ ben.”

Er zijn nog andere redenen om opgetogen te zijn over die eerste single. “Nu ik écht begin op te treden, vind ik het fijn dat ik iets dat honderd procent van mezelf is kan meenemen op het podium. Tijdens het minieme aantal optredens van de voorbije maanden, waaronder eentje met Natalia, bracht ik mijn acts uit The voice en nog een aantal covers. Met eigen werk onder de riem stijgt je credibiliteit.”

Een single is meestal de opstap naar een volledig album. Maar dat zit er nog niet meteen aan te komen, zegt Grace. “Kalm aan, zeg. Stapje per stapje. (lacht) Hoe de toekomst er dan wel uitziet? Optreden, eindelijk veel optreden. Ik dacht erover na om vroedkunde te gaan studeren, maar daar wacht ik misschien nog even mee. Zo’n opleiding, met veel praktijk en veel stages, vloekt met de drukke schema’s in de muziekwereld. Ach, uitstel is geen afstel.”

Meer over The Voice Van Vlaanderen