©  BELGA

Litouwen houdt Belgische goalballers met Peltenaar Rob Eijssen uit halve finales op Paralympische Spelen

De Belgische goalballers (IBSA 6) met Peltenaar Rob Eijssen hebben zich dinsdag op de Paralympische Spelen in Tokio niet kunnen plaatsen voor de halve finales. De Belgian Bulls verloren in de kwartfinales tegen Litouwen (IBSA 2), dat in 2016 in Rio de Janeiro olympisch goud veroverde, met 4-7.

Johan Mulders Bron: BELGA

Na de eerste helft stonden de Belgen, ondanks twee doelpunten van Tom Vanhove, met 2-6 achter. Ook Klison Mapreni en Bruno Vanhove namen de Litouwers na de pauze onder vuur, maar kregen de kloof niet gedicht. Na een nieuw doelpunt van Tom Vanhove en invaller Wassime Amnir eindigde de wedstrijd uiteindelijk op 4-7.

“In de openingsfase konden we nog gelijke tred houden met twee treffers van Tom Vanhove maar nadien liep Litouwen snel uit en stonden we 2-6 achter aan de rust”, doet Peltenaar Rob Eijssen het verhaal. “Na de pauze hebben we meer risico’s moeten nemen maar scoren tegen een verdedigend sterk Litouwen was erg moeilijk. We speelden achteraan niet onze beste wedstrijd terwijl Litouwen aanvallend beter was. Onze topschutter Klison Mapreni was bovendien licht geblesseerd en kwam niet tot scoren.”

Het doel bij aanvang was de kwartfinales. “En dat hebben we bereikt en daarom zijn we toch tevreden. Door een beter doelpuntensaldo eindigden wij zelfs op de eerste plaats in onze poule. We eindigen op de zesde plaats in de eindrangschikking. Wij wisten vooraf dat Litouwen een moeilijke opdracht was ook al hebben we in het verleden al eens gewonnen van hen. In november volgt nog het EK en daarna start de voorbereiding op de Paralympische Spelen in Parijs. Enkel Bruno Vanhove stopt zeker maar er staat al een nieuwe lichting klaar met jonge talenten. Donderdag keren we terug naar België.”

De Belgian Bulls openden hun toernooi met een 10-3 zege tegen China (IBSA 3). In het tweede groepsduel boekten ze een 6-4 overwinning tegen Turkije (IBSA 9), waarna ze met 0-2 verloren van Duitsland (IBSA 4) en met 2-4 van Oekraïne (IBSA 12). De top vier van beide groepen (die elk vijf landen telden) stootte door naar de kwartfinales. België telde net als alle andere teams in de poule zes punten, maar sloot zijn groep op basis van het doelsaldo als winnaar af. Litouwen eindigde in de andere groep als vierde.

Litouwen neemt het donderdag in de halve finales op tegen de winnaar van het duel tussen nummer 1 van de wereld Brazilië en Turkije. In de andere halve finales kijken de Verenigde Staten (IBSA 8) China in de ogen. De finale en wedstrijd om het brons volgen vrijdag.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners