© Karel Hemerijckx

Zo mooi is de Limburgse heide in bloei, met dank aan kletsnatte zomer

Zonhoven -

Na een paar moeilijke jaren staat de Limburgse heide deze zomer opnieuw prachtig in bloei. “Paarse pracht waar je stil van wordt”, beaamt Stefan Carolus, voorzitter van Natuurpunt Limburg.

Wie vandaag door De Teut in Zonhoven of het Nationaal Park Hoge Kempen wandelt, wordt getrakteerd op een fantastisch kleurenspel. De heidesoorten die het de voorbije jaren zo moeilijk hadden door de droogte staan er prachtig in bloei. “Heide houdt van vochtig weer en aangename temperaturen”, legt Stefan uit. “Wat dat betreft is de plant dit jaar natuurlijk verwend geweest. Daardoor bloeit de heide momenteel overal fantastisch. In heel Limburg kleuren de heidegebieden dieppaars.”

 ©  Karel Hemerijckx

Jonge heide

Ook Jos Ramaekers, diensthoofd beleid bij Natuurpunt, geniet met volle teugen van de paarse natuurpracht. “Zo mooi heeft de Limburgse heide al jaren niet meer gestaan”, zegt de Diepenbekenaar. “Tijdens de bloeiperiode hebben heidesoorten enorm veel vocht nodig voor de aanmaak van nectar. Als het dan heet en droog is, bespaart de plant op water voor de bloemen. Maar dat hoeft nu uiteraard niet. Het vochtige voorjaar was ook uitstekend voor de kieming van jonge heide. We zien dat de dode plekken die de voorbije droge zomers zijn ontstaan weer dichtgroeien.”

 ©  Karel Hemerijckx

De heide staat nog tot ongeveer half september in bloei. Wie wil genieten van de kleurenpracht kan onder meer terecht in natuurgebied De Teut, de Ten Haagdoornheide , het Nationaal Park Hoge Kempen, De Maten, het gebied van de Abeekvallei en de Duinengordel.  rust

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer