©  Geert Van Baelen

COLUMN Luc Hendriks: Pipo

Pelt -

Luc Hendriks schrijft een column over het dagelijkse leven in Pelt.

Luc Hendriks

Jaarlijks doen wij als grootouders met de twee kleinzonen in de laatste week van de grote vakantie een uitstap met overnachting. Het is begonnen met één overnachting. Nu zijn het er al een paar jaar twee. En als het aan de jongens ligt, dan wordt het een hele week, amaai opa en oma. Ze zijn 6 en 9 en het zijn vaten vol energie, bij momenten niet te temmen. Wij logeren natuurlijk niet zomaar in een hotelletje of appartementje. Neen, het moet voor de mannekes iets speciaals zijn. Een helikopter, een trein, een vliegtuig... Het kan niet gek genoeg zijn. Ondertussen hebben we al in een woonwagen, een boomhut en in een gerecycleerd kartonnen huis geslapen en dit jaar is de pipowagen aan de beurt. Mensen van mijn leeftijd kennen die wagens nog van Bassie en Adriaan, twee olijkerds die wekelijks op de Nederlandse tv hun fratsen kwamen uithalen.

Het moet gezegd, ik vind het fantastisch met die mannekes op stap, maar het drukt me natuurlijk ook met de neus op de feiten. Hoe fit ik vroeger was met al mijn sportieve activiteiten, hoe minder het nu gaat met de krakende gewrichten. Zo’n pipowagen is natuurlijk geen comfortabel hotel. We slapen in een soort opkelder met klapdeurtjes. Smal en moeilijk in en uit te geraken. De jongens amuseren zich rot, ravotten tot een kot in de nacht terwijl opa en oma zich in bochten wringen om eerst en vooral zonder een verschot of spierverrekking in dat vermaledijde opkeldertje te geraken om dan toch een paar uur de slaap te kunnen vatten. Het heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Het slaapbakje waarin we liggen is zodanig nipt dat oma met haar aangename onderdelen natuurlijk heel kort tegen opa ligt aan te schuren. We zijn snel blij als we wat ouder worden, toch?

De dagen worden gevuld met simpele activiteiten. We wandelen, eventueel een speeltuintje of een zwembad in de buurt. Het leukst van al vinden ze als opa met hen op jacht gaat in het bos. Fictief natuurlijk. Met een kinderzakmesje maken we pijlen om grote everzwijnen te schieten en/of boze geesten uit het bos te verjagen. De fantasie heeft geen grenzen en dat stimuleert de creativiteit van die kereltjes. Enfin, het is verdomd leuk en ik zou het voor geen geld willen missen. Zolang de mannekes graag met opa en oma op safari willen gaan, zullen we, bij leven en welzijn, dat blijven doen. Ik kan het iedereen aanraden, maar hou het toch maar bij twee overnachtingen, want anders wordt je een beetje pipo.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio