Doden op luchthaven, meerdere Belgen zitten nog vast: dit is de huidige stand van zaken in Afghanistan

Nu de president van Afghanistan is gevlucht en de taliban een Islamitisch Emiraat hebben geïnstalleerd, blijft het land achter in chaos en onrust. Dit is de huidige stand van zaken.

Doden tijdens chaos om land te ontvluchten

Op de internationale luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, die door 5.000 Amerikaanse militairen wordt bewaakt, heerst er grote chaos. Duizenden mensen zijn toegestroomd, die zo snel mogelijk het land willen verlaten. In de chaos vielen al minstens tien doden, zo heeft het Afghaanse persbureau TOLOnews maandag gemeld.

LIVE. Volg hier de laatste ontwikkelingen uit Afghanistan

(Lees verder onder de foto)

Duizenden Afghanen verzamelden op de luchthaven om het land te ontvluchten. 

Duizenden Afghanen verzamelden op de luchthaven om het land te ontvluchten. ©  AFP

Discussie over verantwoordelijkheid Joe Biden

De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat zijn opvolger Joe Biden moet opstappen wegens de snelle verovering van Afghanistan door de taliban. In een verklaring zei Trump zondag dat het tijd is dat Joe Biden in schande aftreedt voor wat hij heeft laten gebeuren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ontkent dat de president in de fout ging. Volgens het hoofd van de Amerikaanse diplomatie hebben de Verenigde Staten hun doelstellingen van de oorlog in Afghanistan bereikt. “Dit is niet Saigon”, zei Blinken.

LEES OOK. “Hoe je het ook draait of keert, dit is een fiasco”: heeft Joe Biden grote fouten gemaakt in Afghanistan?

China en Rusland zoeken contact met nieuw regime

China zal zijn ambassadepersoneel niet evacueren uit Kaboel. “De Chinese ambassade heeft verschillende facties in Afghanistan verzocht de veiligheid van Chinese burgers, Chinese instellingen en Chinese belangen te waarborgen”, klinkt het.

De Russen gaan nog een stap verder. Hun ambassadeur in Kaboel zal dinsdag een ontmoeting hebben met de taliban. “De Russische ambassadeur Dmitri Zhirnov staat in contact met vertegenwoordigers van de taliban. Morgen zal hij hun veiligheidscoördinator ontmoeten”, zo deelde de Russische gezant Zamir Kabulov mee. Er zal onder meer gesproken worden over een externe bescherming van de Russische diplomatieke missie in Kaboel. De afgevaardigde van het Kremlin wilde nog geen uitspraak doen over een eventuele erkenning van het talibanregime in Afghanistan. “Of er al dan niet een erkenning komt, zal afhangen van de handelswijze van het nieuwe regime”, klonk het. “We zullen nauwlettend in het oog houden of het land in de nabije toekomst op verantwoorde wijze zal worden bestuurd.”

LEES OOK. Getuigenis uit Kaboel: “Politie vlucht, overal wordt gestolen en geplunderd”

En in België?

De regering zette maandagmiddag het licht op groen voor de evacuatie van landgenoten. Ze zou daarvoor drie militaire vliegtuigen willen sturen.

Om hoeveel Belgen het precies gaat is niet duidelijk. De FOD Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen 24 uur tientallen vragen gekregen van Belgen die problemen ondervinden in Afghanistan. Dat zegt de woordvoerder maandag. Het gaat om zo’n 47 Belgen, hun familie en ook nog een twintigtal Afghanen die in dienst waren van ons land.

Sammy Mahdi. 

Sammy Mahdi. ©  BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) liet intussen ook weten dat Afghanen niet meer naar hun land van oorsprong zullen worden teruggestuurd. Een terugkeerstop voor Afghanistan wil hij niet inlassen, maar dat is ook niet nodig, zegt hij. “Je hebt geen algemene terugkeerstop nodig om te beseffen dat bij iedere individuele beoordeling artikel 3 EVRM (‘Niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen, nvdr.) een gedwongen terugkeer naar Afghanistan wellicht nog lang onmogelijk zal maken”, schrijft Mahdi op Twitter. Met andere woorden: je kunt niemand terugsturen naar Afghanistan omdat hij of zij daar zeker in een onveilig land zou terechtkomen.

LEES OOK. Tijdlijn Afghanistan: van de inval van de Sovjets tot de herovering van de taliban

 (thv)

Meer over Afghanistan