De extra wisselmogelijkheid bezorgt ook de refs extra werk. 

De extra wisselmogelijkheid bezorgt ook de refs extra werk. ©  Dick Demey

Extra wisselmogelijkheid in de lagere voetbalreeksen: “Tweede doelman betaalt gelag”

FC Limburg -

Als proefproject kunnen clubs uit de lagere reeksen van het voetbal dit seizoen vier tot vijf vervangingen doen. Dat maakte Voetbal Vlaanderen bekend. “Een goede zaak voor de jeugd, maar de tweede keeper betaalt mogelijk het gelag”, vertelt Sven Geyens.

Geert StienissenBron: BELGA

Vijf wissels in eerste nationale, met Limburgse clubs THES Sport en Patro Eisden, en vier wissels voor tweede afdeling, derde afdeling en voor de provinciale reeksen.

De verandering is dus het grootst in eerste nationale. Zo mag Stijn Stijnen van Patro Eisden achttien spelers op het wedstrijdblad noteren en vijf wissels doorvoeren. “Ik heb een dubbel gevoel bij de nieuwe regel”, vertelt de voormalige Rode Duivel. “Het maakt de taak van de trainer wellicht gemakkelijker, maar ik ben niet overtuigd van de meerwaarde voor de toeschouwers. Coaches die bij een voorsprong wisselen om het tempo uit de match te halen, kunnen het publiek enerveren.”

Geen tweede doelman meer?

Ook in de lagere reeksen komt er een extra wisseloptie. Daarvan lijken vooral clubs met een brede selectie te profiteren. Rony Vangompel, sportief manager van het ambitieuze Bocholt (2de afdeling) maakte werk van een sterk spelersarsenaal. “Een extra wisselmogelijkheid kan een voordeel zijn voor een trainer met de nodige weelde in zijn selectie”, geeft Vangompel toe. “Maar enkel als je de tweede doelman niet op het wedstrijdblad noteert. Want de beperking van vijftien spelers op het wedstrijdblad blijft bestaan. Bocholt selecteerde in het verleden altijd een tweede doelman. Misschien moeten we dit voortaan match per match bekijken.”

Dat is ook de piste die Sven Geyens, opleider bij de trainersschool en T1 van Grote Heide (2A), bewandelt. “Ik verwacht dat vele coaches het risico zullen nemen om de tweede doelman niet te selecteren om zo een bijkomende wisselmogelijkheid te hebben. Een doelman selecteren als zestiende selectielid brengt waarschijnlijk een te grote meerkost mee voor de gemiddelde provinciale club. Daardoor dreigen een aantal doelmannen uit de boot te vallen. Voor enkele opwarmingsvormen moeten trainers een creatief alternatief voorzien. Voor de jeugd is dit dan weer een positieve zaak. Zij zullen meer kansen krijgen”, besluit Geyens.

Koen Vanhelden van Eendracht Mechelen a/d Maas (1prov.) treedt Geyens bij. “Jonge gasten zullen minder worden afgeremd door de ervaren rotten. Hoe meer jongeren je kan laten proeven van het echte werk, hoe hoger het niveau op training. Op langere termijn heeft elke club daar baat bij.”