Om herfstpiek te vermijden wil infectioloog Jessa nu versoepelen. © TV Limburg

Infectioloog Jessa Ziekenhuis: “Versoepel nu, anders liggen ziekenhuizen in herfst vol”

Hasselt -

“Versoepel de maatregelen nu, wanneer de intensieve afdelingen in de ziekenhuizen zo goed als leeg zijn, want anders liggen ze in de herfst opnieuw vol”, zegt infectioloog Jeroen van der Hilst van het Hasseltse Jessaziekenhuis. “We moeten, zoals in Groot-Brittannië, snel versoepelen en door de zure appel heen bijten.”

Er liggen nog amper coronapatiënten in de Limburgse ziekenhuizen. Volgens infectioloog Van der Hilst is dit het ideale moment om de maatregelen te versoepelen. “Wie niet gevaccineerd is, zal ziek worden, maar ouderen en kwetsbaren hebben de keuze voor een inenting gehad. We kunnen dus versoepelen en de bijhorende ziekenhuisopnames spreiden, want anders volgt een piek in de herfst”, stelt van der Hilst bij TVL.

De infectioloog verwacht in de herfst een piek in het aantal ziekenhuisopnames. “Op dit moment hebben we nog heel weinig ziekenhuisopnames, maar in de herfst gaan we zeker meer verspreiding van het virus hebben en dan gaat die kleine groep van mensen die nog niet gevaccineerd zijn, aan de beurt zijn. Wat we nu doen is er eigenlijk voor zorgen dat we een hoge piek in de herfst gaan krijgen”, aldus van der Hilst.

Volgens hem zijn de huidige maatregelen eigenlijk gebaseerd op de situatie van vorig jaar. “Bijvoorbeeld kinderen massaal testen heeft geen nut meer. Het doel is om de ouderen te beschermen, maar die hebben al lang de kans gekregen zich te laten vaccineren. Kijk naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar ze al op 19 juli zijn beginnen versoepelen en waar grote zorgen waren over het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal besmettingen is daar gehalveerd en de ziekenhuisopnames zijn aan het dalen. Die zijn al door de zure appel heen. Als wij de maatregelen niet versoepelen, gaan we die in de herfst krijgen”, aldus nog de infectioloog van het Jessaziekenhuis.

Aan de beurt

Tachtig procent van de Limburgers is volledig gevaccineerd. “Het is wel zo dat de deltavariant heel besmettelijk blijkt te zijn. En als je gevaccineerd bent, kan je toch besmet geraken en eventueel ook andere mensen besmetten. Dat wil dus zeggen dat mensen die niet gevaccineerd zijn en het virus nog niet hebben doorgemaakt, vroeg of laat een keer aan de beurt gaan zijn. De boodschap is dus ‘laat je vaccineren’, want daar voorkomen we echt een ziekenhuisopname mee”, legt van der Hilst uit.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's