©  BELGA

Nafi Thiam op weg naar tweede olympische titel in zevenkamp, revelatie Noor Vidts mag dromen van brons

Iets na 14u30 weten we het zeker of Nafi Thiam zichzelf opvolgt als olympisch kampioen in de zevenkamp. De Naamse atlete legde tot dusver een prima tweede dag af, zonder uitschieters. Het bezorgde haar zowel in het verspringen als het speerwerpen de zege, waardoor Thiam met een bonus van 64 punten op Anouk Vetter de afsluitende 800 meter aanvat. Noor Vidts - die een goede loopster is - mag nog steeds dromen een stuntmedaille.

Raf Hermans

LEES OOK. Nafi Thiam op historische medaillekoers: Dit moet u weten over het slotnummer van de zevenkamp

Een goede dag, zonder meer. Dat was de conclusie na de eerste vier proeven van Nafi Thiam in de meerkamp. Ze liet geen uitschieters noteren, won wel het hoogspringen maar bleef met 1m92 tien centimeter onder haar persoonlijk record. Het zorgde ervoor dat de strijd om het goud spannend beloofde te worden, ondanks het uitvallen van Katarina Johnson-Thompson. De Nederlandse Anouk Vetter ging na de eerste dag aan kop en dat zou een stevige uitdaging worden voor Thiam. Zowel in het speerwerpen als op de 800 meter liggen hun beste prestaties dicht bij elkaar, telkens wel in het voordeel van Thiam.

Maar Thiam zette in het verspringen al even orde op zaken, met een sprong van 6m60. Daarmee deed ze 13 centimeter beter dan Vetter, die onze landgenote zag naderen tot op 4 punten. Achter hen bleef Vidts op een hoog niveau acteren. Met 6m32 sprong ze geen persoonlijk record, maar nestelde ze zich wel nog steeds op een derde plek in de tussenstand.

 

 ©  BELGA

In het speerwerpen liet Thiam vervolgens zien dat ze nog steeds de te kloppen meerkampster is. De Naamse gooide de speer bij haar tweede poging 54m68 ver, goed voor de zege in de voorlaatste proef. Vetter - die in de tweede groep zat - raakte niet verder dan 51m20 en zag Thiam zo vlak voor de slotproef over haar springen. De titelverdedigster telt nu 64 punten meer, omgerekend betekent dat dat Thiam 4,4 seconden mag toegeven op Vetter in de afsluitende 800 meter. Een uitdaging die normaal geen probleem zou mogen zijn, de besttijd van Thiam (2’15”24) is sneller dan die van Vetter (2’17”71).

Voor Vidts is het speerwerpen traditioneel het minste nummer, maar ook hier zetten de 25-jarige atlete stappen. Ze gooide drie keer verder dan haar vorige persoonlijke record, de verste poging landde op 41m81. Door die prima prestatie blijft ze vijfde in de stand, en is brons echt niet onhaalbaar. Vidts moet vier seconden sneller lopen dan Williams en Oosterwegel op de 800 meter. Niet onmogelijk, als je weet dat de besttijd van Vidts 2’09’34 bedraagt, en die van Oosterwegel (2’12”68) en Williams (2’15”31) trager zijn. Krijgen we straks twee Belgische dames op het podium?