© Francis Masure

COLUMN: Het Willemsfonds

Sint-Truiden -

Francis Masure schrijft een column over het dagelijkse leven in Sint-Truiden.

Francis Masure

Naar aanleiding van ‘Camping Willems’ het feestproject van het Willemsfonds ter gelegenheid van hun 170ste verjaardag, had ik een verhelderend gesprek met voorzitter en ondervoorzitter van afdeling Sint-Truiden.

“Het Willemsfonds is een sterk merk dat eeuwen kan doorstaan.” Met deze quote blaast een enthousiaste voorzitter mij direct al van mijn sokken. Natuurlijk ken ik het Willemsfonds, wie niet? Maar ik moet eerlijk zijn: ik had er weinig interesse voor. Deels met de ouderwetse gedachte in mijn achterhoofd dat Het Fonds elitair was met een felblauwe politieke insteek. Voorzitter Peter Hoet, raadsheer in het Hof van Cassatie (de titel alleen al sterkte mij in mijn gedachte over het Willemsfonds) wees mij al direct terecht. Hij gaf wel toe dat in de vorige eeuw de link met Open Vld heel sterk was. Maar daar wordt nu, volgens de voorzitter gelukkig maar, van afgestapt. “We zijn niet meer ideologisch, religieus of filosofisch verbonden, elke strekking is meer dan welkom.”

Het Willemsfonds profileert zich als een sociale - “we willen mensen weer bij elkaar brengen” en culturele “in de ruimste betekenis” vereniging. Dat blijkt ook uit de activiteiten die op stapel staan. Er zijn nog enkele traditionele lezingen door onder meer professor Paul Lemmens, niet de minste want rechter aan het Europees Hof voor de rechten van de Mens in Straatsburg, en tevens geboren in Sint-Truiden. Als dat geen leuk wist-je-datje is. Maar ook interessante uitstappen waar iedereen welkom is zijn geen taboe meer. Door de pandemie is de goesting bij mensen groot om elkaar op te zoeken en om samen cultuur te beleven. Het is inderdaad nog steeds plezanter en leerrijker om cultuur te ervaren in groep dan alleen. Er is zoveel talent en cultuur te vinden in onze streek, die toch eigenlijk maar een zakdoek groot is, en het Willemsfonds wil meewerken aan het ontdekken daarvan. In het buitenland of tijdens citytrips wordt er gretig kennisgemaakt met de lokale cultuur, maar menig Truienaar is niet bekend met, of maar half op de hoogte van, de parels uit eigen streek. En dat is in elk opzicht spijtig.

Ondervoorzitter Jean-Marie Lafut had het over hoe Sint-Truiden bulkt van het talent. Namen als Koen Vanmechelen, Kim Duchateau, Toni Coppers en natuurlijk onze eigen Nina Derwael hebben een internationale uitstraling waar we terecht fier op kunnen zijn. Maar er is bijvoorbeeld ook Lotte Dodion, ik moet weeral bekennen dat ik, en samen met mij veel stadsgenoten, amper gehoord had van dit in Nederland reeds doorgebroken poëtische Truiens talent. “En daar willen we als Willemsfonds Sint-Truiden iets aan veranderen door beloftevolle en ambitieuze jongeren te begeleiden.” Voorwaar een nobel doel. We wensen hen dan ook alle succes.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio