Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. 

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. ©  ANP

Nederlandse politie gaat reizigers vanuit België controleren op coronabewijs

Reizigers die vanuit België terug naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag gecontroleerd worden op hun coronabewijs. De Nederlandse politie gaat dat doen.

Bron: DE LIMBURGER

Reizigers die tijdens zo’n controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. Aan de grens van Duitsland wordt niet gecontroleerd.

Dat er geen controles zijn aan de oostkant van Nederland komt doordat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel.

Geel advies

Eind juli werd bekend dat reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen vanaf 8 augustus een coronabewijs bij zich moeten hebben.

Zij moeten dit desgevraagd tonen aan de grens. Het mag een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven.

Mobiel

Bij een PCR-test is dit maximaal 48 uur voor vertrek, bij een antigeen-test is dit 24 uur. Dit wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door mobiele teams, zegt de woordvoerder. Er zullen dan ook geen controleposten van de marechaussee komen.

Mensen die niet met eigen vervoer reizen worden gecontroleerd door de vervoersmaatschappijen.

Meer over Coronavirus

Nieuwe Video's