©  BELGA

Nafi Thiam “wil het verschil maken in het verspringen”, Noor Vidts “had tweede plaats nooit verwacht”

Anouk Vetter, Noor Vidts, Nafi Thiam. Dat is momenteel de top drie op de olympische zevenkamp. De 25-jarige Vidts verbaast opnieuw vriend en vijand, maar veel last van zenuwen heeft onze landgenote kennelijk (nog) niet. Nafi Thiam beleefde een frustrerende eerste dag, maar wil donderdag alles goed maken in het verspringen.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Nafi Thiam sluit eerste dag zevenkamp als derde af, Noor Vidts verrassend knap tweede

“Goeie dag hé”, lachte Vidts in de perszone. “Nee, ik ben heel blij. Drie op vier records en het vierde was ook net niet dus heel blij. Of ik dit verwacht had? Totaal niet. Ik had wel het gevoel dat de vorm goed zat. We hebben de laatste weken goed kunnen trainen. Maar dit, nooit verwacht. Morgen? Ik weet het niet (lacht). Ik ga proberen elke proef mijn best te doen. Ik denk dat dit komt door jaren goed te werken en mijn coach kan mij doen pieken op de juiste momenten. Ik verbaas me hier wel. De horden, bijvoorbeeld. Ik had nooit gedacht dat ik ooit z’n snelle tijd zou kunnen lopen. Het is super.”

Vidts barst momenteel van het vertrouwen. “Het is echt leuk dus ik geniet er heel echt van. Nafi is nog wel een ander niveau. We zullen wel zien hoe het gaat, maar nu ben ik al blij met deze dag. De sleutel? Geconcentreerd blijven. Ik wil hier ervaring opdoen voor Parijs (Olympische Spelen in 2024, red.) en genieten van de wedstrijd. Dat verandert nu niet. Na de 800m zullen we wel zien. Daar denk ik nu nog niet aan. Ik laat dat los. Ik bekijk het proef per proef. Er zijn nog veel verbeteringsmogelijkheden. Ik wil altijd een beetje beter doen.”

 

 ©  BELGA

Nafi Thiam: “Gefrustreerd door mijn 200 meter”

“Sommige proeven waren goed, andere mindere”, vatte Thiam haar eerste dag samen. “Ik miste maar nipt op 1m95 in het hoogspringen, dat was een beetje frustrerend. Maar het belangrijkste is dat ik mij goed voelde. Na de 200 meter heb ik mij nog even druk gemaakt, want ik heb daar hard aan gewerkt maar dat heb ik niet gevoeld tijdens de wedstrijd zelf. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik laat deze dag snel achter mij en focus mij op morgen.”

Donderdag herneemt de zevenkamp met het verspringen. “Dat wordt meteen erg belangrijk want daar staan veel punten op het spel. Dat is mijn beste proef dit seizoen. Ik hoop het daar goed te doen en veel punten te pakken.”

Nafi Thiam staat momenteel pas op de derde plaats in de tussenstand, maar daar geeft ze weinig om. “Dat verontrust mij niet. De ranking na de eerste dag zegt niet veel, wel het verschil in punten tussen de verschillende atleten. Dat is niet groot. Maar morgen wordt alles beslist. Vooral in het verspringen. Ik moet het daar echt goed doen. Maar eerst recupereren want het was erg warm vandaag en het wordt een korte nacht.”

 

 ©  REUTERS

Meer over Olympische Spelen Tokio