©  Shutterstock

Goede reden om te shoppen: als je interieur bij je karakter past, ben je gelukkiger

Woon je in een huis waarvan het interieur matcht met je persoonlijkheid? Dan zul je gelukkiger zijn. Vooral bij ouderen is de link tussen inrichting en geluksgevoel duidelijk merkbaar. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Texas in Austin.

Hanne Vandenweghe

De spreuk Oost west, thuis best, is zopas wetenschappelijk bevestigd. Een team wetenschappers van de universiteit bestudeerde de karakters van 286 mensen ouder dan 65 jaar en hun interieurs. De onderzoekers namen foto’s van de kamers waar de deelnemers de meeste tijd doorbrachten - meestal de woonkamer - en ontdekten hoe bepaalde kenmerken van iemands persoonlijkheid weerspiegeld werden in de inrichting van de ruimte.

Het zijn die kenmerken die de bewoners blij maken. “Mensen wiens persoonlijkheid past bij hun leefruimte rapporteren een beter welzijn. Ze voelen zich gelukkiger in het leven en hebben een beter humeur. Thuis is waar we ons kunnen uiten”, zegt Karen Fingerman, hoogleraar menselijke ontwikkeling en familiewetenschappen aan de universiteit, in het wetenschappelijk vakblad The Gerontologist.

Belangrijke kanttekeningen: de studie suggereert dat het effect groter is bij mensen die alleen wonen, omdat samenwonen niet zoveel speelruimte biedt om de eigen persoonlijkheid uit te drukken in het interieur. Volgens het onderzoek kan rommel ook een persoonlijke toets aan een interieur geven. Daarom raden de vorsers aan om het huis van oudere volwassenen die hulp nodig hebben schoon te maken in samenspraak met de bewoners. Want: wat voor één persoon rommel lijkt, kan een regeling zijn die de bewoner zelf een comfortabeler gevoel geeft.

De bevindingen kunnen een rol spelen als ouderen afscheid moeten nemen van hun vertrouwde stek en hun intrek nemen in het rusthuis. Als de kamer in de zorginstelling persoonlijk wordt aangekleed, zullen de bewoners zich er thuis - en dus een pak gelukkiger - voelen.

Niet te missen